Fidesz: a kormány a vasutat nemzeti, stratégiai erőforrásnak tekinti

A vasúti közlekedés fejlesztését és színvonalának további emelését kiemelt nemzeti célként kezeli a kormány. A a magyar gazdaság és lakosság számára egyaránt fontos, mert az állampolgárok mobilitása mellett a hazai ipar működését és az országon átmenő tranzitforgalmat is biztosítja - mondta Nyitrai Zsolt, a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója szombaton, a 64. vasutasnapon

A Fidesz-kormány a magyar vasutat nemzeti, stratégiai erőforrásnak tekinti, és - miként az elmúlt évek intézkedései is mutatták - nem csak az ünnepen, a mindennapokban is tiszteli és értékeli az ágazat dolgozóinak áldozatos munkáját - közölte a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója szombaton, a 64. vasutasnapon az MTI-vel.

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta, hogy a vasút a magyar gazdaság és lakosság számára egyaránt fontos, mert az állampolgárok mobilitása mellett a hazai ipar működését és az országon átmenő tranzitforgalmat is biztosítja.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években több vasútvonalszakasz, állomás és vasúti kocsi újult meg, ami nemcsak az utazási színvonalat, hanem a vasúti dolgozók munkakörülményeit is javítja.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az ágazat dolgozóit a kormány a lehetőségeihez mérten mindig támogatta, és 5 milliárd forint biztosításával rendezte a 2010 előtti kormányok "gyalázatos adósságait" is.

Utalt arra, hogy július elsejétől 2,4 százalékos alapbéremelésben részesül az ágazat 35 ezer dolgozója, emellett márciusban minden érintett dolgozó további egyszeri kifizetést kapott.

Nyitrai Zsolt közölte, sikerült a 2010-ben átvett, súlyos adóssággal küzdő MÁV 300 milliárdos adósságállományát 60 milliárd forinttal csökkenteni, mindezt úgy, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben nem volt csoportos létszámleépítés az ágazatban.

A vasúti közlekedés fejlesztését és színvonalának további emelését kiemelt nemzeti célként kezeli a kormány, célja pedig az, hogy az ágazat még hatékonyabban működjön, még jobban fejlődjön, ami egyaránt válik majd az utasok és a vasúti dolgozók javára - írta a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója.