MSZP: ne adóztassák az élelmiszereket!

A szocialisták szerint a hálapénz megszüntetése az egészségügyi rezsicsökkentés lehetne - mondta Laskovics Diána, a párt egészségpolitikusa pénteken Budapesten sajtótájékoztatón, amelyen Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője azt szorgalmazta, hogy az élelmiszereket ne adóztassák az Európai Unióban, így Magyarországon se.

Laskovics Diána felidézte, hogy Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára a napokban a hálapénz megszüntetéséről beszélt. Az ellenzéki politikus szerint ez egy üdvözlendő törekvés, mert az emberek a legtöbb pénzt a rezsi- és az élelmiszer-kiadások után az egészségükre költik, vagyis a hálapénz megszüntetése lehetne az egészségügyi rezsicsökkentés.

Az MSZP kecskeméti alelnöke emlékeztetett rá, hogy Zombor Gábor elismerte, a kormány gondolkodik a rezidensszövetség azon javaslatán, fizetőssé teszik az orvosválasztást, amivel ki lehetne váltani a hálapénzt. Laskovics szerint ezzel az intézkedéssel nem megszüntetik a hálapénzt, hanem az állam odaáll a boríték és az orvos zsebe közé, így a hálapénz nagy része a Fidesz-kormány zsebébe kerül. Nevetségesnek nevezte, hogy a kormány az állami forrásokból nem akar az egészségügyre költeni, mert sokkal fontosabb neki, hogy megépítsék az "ürességtől kongó stadionokat".

Laskovics Diána elmondta, a hálapénz a rendszer hibája miatt áll fenn, megszüntetésével maga az egészségügy még nem lesz működképes.

Szanyi Tibor azt mondta, hogy már az országgyűlési és az EP-kampányban is szorgalmazták az élelmiszerárak áfacsökkentését, most azonban már azt javasolta az EP szocialista frakciójának, álljanak azon kezdeményezés mellé, hogy élelmiszert ne adóztassanak. Utalt rá, hogy Európában jelenleg három országba - Máltán, Írországban és az Egyesült Királyságban -, nincs áfa az élelmiszereken.

Az EP-képviselő közölte, hogy felmérések szerint ma Magyarországon minden második embernek problémát okoz a létfenntartáshoz szükséges élelmiszerek megvásárlása. Hozzátette: az élelmiszereket sújtó áfa eltörlésével megszűnnének az áfacsalások is. Kifejtette, hogy egyes vélemények szerint az EU tagállamai 1000 milliárd eurónyi áfát nem tudnak beszedni a csalások miatt, a be nem szedett forgalmi adó közel fele az élelmiszerszektorból származik.