Kövér: Megismételhető a 2006-os és 2010-es siker

Az Országgyűlés elnöke szerint ha a kormánypártok támogatóikkal együtt ismét elvégzik a "kötelező munkát", akkor a 2006-os és a 2010-es önkormányzati választáson elért siker megismételhető idén ősszel, ami legalább akkora bravúr lenne a politikában, mint a sportvilágban a vízilabda-válogatott sorozatban elért három olimpiai aranya.

Kövér László a Magyar Hírlapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Fidesznek nagyon nehéz lesz megtartania mostani pozícióit, hiszen azokat négy éve "földindulásszerű" politikai változások eredményeként szerezte meg. A baloldal az elmúlt négy évben is erősebb volt a 2010-es önkormányzati választáson elért eredményénél - tette hozzá. A beágyazottságuk ugyan folyamatosan csökken, de a magyar társadalom politikai-szociológiai viszonyai viszonylag lassan változnak, nem annyira szélsőségesen lendülnek ki, mint ami 2010-es eredményekből kiolvasható - jelentette ki. Úgy vélekedett, hogy ha a baloldal egyetlen polgármesteri székkel többet nyer ősszel, mint négy éve, akkor azt sikerként próbálja meg feltüntetni.

Kövér László, aki a Fidesz országos választmányának elnöke is, az interjúban arról is beszélt, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség ellenfél nélkül maradt, ismét kétharmados többsége van a parlamentben, így a különböző, egymással rivalizáló gazdasági és egyéb, egzisztenciális érdekek a Fideszen keresztül próbálnak meg érvényesülni. "De ennek semmi köze nincs a párton belüli személyi ellentétekhez, alapvető politikai különbségekhez, amelyek - Fodor Gáborék 1993-as kilépése után - soha nem léteztek, és most sincsenek" - jelentette ki.

A házelnök azt is elmondta, hogy a következő négy évben alapvető törvényi átalakításokat nem, de igazításokat mindenképpen igényelnek a nagy ellátórendszerek. Így nem marad az Országgyűlés munka nélkül, annak ellenére sem, hogy ezeket a kiigazításokat nem feltétlenül törvényi szinten, hanem rendeletekben kellene végrehajtani - mondta Kövér László.