FM: A tejtermelők nem saját magukért tüntettek

A számukra kedvezőbb piaci feltételek biztosításáért demonstráltak kedden a magyar tejtermelők. A három helyszínen - Budaörsön, Nagytarcsán és Pécsen -, félpályás útlezárással megtartott tiltakozáson mintegy 600-800 ember vett rész 40-50 mezőgazdasági munkagéppel és 100-120 személygépkocsival. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) egyetért a magyar tejtermelők által megfogalmazott célokkal.

Az elmúlt időszakban nőtt a magyarországi tejtermelés és az eladott mennyiség is, csökkent az import. Néhány hete azonban Európában túltermelés alakult ki, így a kereskedők gyakran áron alul szabadulnak meg a készletektől, ráadásul a feketegazdaság a hatósági fellépés ellenére is jelen van; ezen okok miatt alakult ki a jelenlegi helyzet, amelyet kezelni kell – hangoztatta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában.

Azt a közös munkát – folytatta, amelyet az elmúlt években az agrártárca felépített a termelőkkel, a feldolgozókkal és sok kiskereskedelmi hálózattal, bizonyos szereplők lerontják, olyan piaci magatartást tanúsítva, amely joggal vívta ki a termelők ellenállását – állapította meg.

A helyettes államtitkár leszögezte: az alapvető cél az, hogy minden, a boltok polcain lévő tej nyomon követhető forrásból származzon és adóelkerülés nélkül kerüljön forgalomba. Ebben az esetben a fogyasztó és a gazdasági szereplők is tiszta helyzettel találkoznak – vélekedett. Nyomatékosította egyúttal, hogy a tejtermelők nem saját magukért tüntettek, hanem azért, hogy jó minőségű magyar tej legyen a fogyasztók polcain, elérhető áron.