A srebrenicai népirtás áldozataira emlékeztek Szarajevóban

Több ezren vonultak utcára szerdán Szarajevóban, hogy végső búcsút vegyenek az 1995-ös srebrenicai népirtás 175, újonnan azonosított áldozatától.

A DNS-tesztekkel azonosított áldozatokat pénteken temetik el a kelet-boszniai Srebrenica melletti potocari emlékhelyen. A 19 évvel ezelőtti mészárlásnak eddig 6066 áldozatát helyezték örök nyugalomra Potocariban.

A helyi média beszámolói szerint a szarajevóiak virágokat helyeztek a teherautókon szállított koporsókra, sokan sírtak és imádkoztak. A menet lassan és csendben haladt, útját semmi sem zavarta meg.

A konvoj egy rövid időre megállt az államelnökség épülete előtt, ahol a Bosznia-Hercegovinát vezető kollektív államelnökség horvát tagja, Zeljko Komsic is lerótta kegyeletét az áldozatok előtt.

Srebrenica a boszniai háború idején (1992-95) az Egyesült Nemzetek Szervezetének védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el a várost, és a békefenntartók szeme láttára mindegy nyolcezer férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak. A vérengzés a nemzetközi jog szerint népirtásnak minősül, és a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják Európában.

Kutatócsoportok még mindig dolgoznak az áldozatok holttesteinek felkutatásán, munkájukat azonban nehezíti, hogy az elkövetők a háborút követően sok esetben kiásták, és más helyre szállították a hullákat, hogy elrejtsék tetteik bizonyítékait. A maradványok többször roncsolódtak és összekeveredtek, ezért a legtöbb esetben csak DNS-vizsgálattal azonosítható egy-egy áldozat.

Július 11-ét Bosznia-Hercegovina főleg bosnyákok és horvátok lakta országrészének, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak vezetése az idén gyásznappá nyilvánította.