Szupertájfuntól retteg Japán

Különleges riadót rendeltek el Japán déli részén a közelgő Neoguri szupertájfun miatt: Mijako és Okinava szigetén a hatóságok közel félmillió ember evakuálását tanácsolták.

A japán meteorológiai intézet figyelmeztetést adott ki az erős széllökések, özönvízszerű esőzések és óriási hullámok miatt, amelyek már elérték az érintett déli övezeteket. A hatóságok szerint egy halásznak nyoma veszett, amikor hajóját elsodorta az ár Kjúsú szigete közelében.

"Kivételes helyzet van, hatalmas a veszély, és azt szeretnénk, hogy a lakosság biztonságban legyen a vihar megérkezése előtt" - közölte a meteorológiai intézet.

Az idei szezon nyolcadik tájfunjának, a Neogurinak a központja hétfőn 23 órakor mintegy 90 kilométerre északkeletre volt Mijakótól.

Tájfun Japánban


Mijakón és Okinaván mintegy 6800 háztartásban nincs áram - jelentette az NHK televízió. A televízió felvételein kihalt utcákat, szél hajlította fákat, letört ágakat és óriási hullámokat lehetett látni.

A meteorológiai intézet szerint a hullámok magassága elérheti a 14 métert is. Kedden valamennyi okinavai légi járatot, valamint a szigetek között közlekedő hajójáratot töröltek.

A több száz kilométer átmérőjű Neoguri óránkénti mintegy 20-25 kilométeres sebességgel halad, a szelek sebessége elérheti az óránkénti 270 kilométert is. Az előrejelzések szerint a szélvihar Kjúsú után Honsú felé tart, és a hét folyamán Japán területének 90 százalékát érinti a rossz időjárás.

Japánban gyakoriak a tájfunok, de a hasonló erősségű szélviharok általában az év későbbi szakaszát jellemzik.