Három csapás: a Fidesz tudomásul veszi az Ab-döntést

Az Alkotmánybíróság (Ab) döntése ellenére továbbra is garantálható a leghatározottabb fellépés a bűnözőkkel szemben - közölte a Fidesz kedden az MTI-vel.

A kormánypárt jelezte: tudomásul veszi az Ab döntését a három csapás törvény egyes, döntően eljárási szabályaival kapcsolatosan. Annak köszönhetően, hogy a kormány a büntető törvénykönyvben súlyosbította a visszaeső bűnelkövetőkre kiszabható büntetéseket, az emberek biztonsága és biztonságérzete jelentősen nőtt - fogalmazta meg.

A Fidesz arra is rámutatott: a döntés nem az erőszakos többszörös visszaesőkre vonatkozó, úgynevezett három csapás szabály, hanem csak a halmazati büntetés súlyosbításával összefüggő, döntően eljárási szabályok alkotmányosságának vizsgálata volt a tárgya. Európa egyik legszigorúbb büntető törvénykönyve továbbra is megóvja a magyar embereket a visszaeső bűnözőktől - rögzítették.

Az Ab kedden nyilvánosságra hozott határozatában mondta ki azt, hogy alkotmányellenesek a büntető törvénykönyv büntetéskiszabással kapcsolatos szigorúbb halmazati szabályai, amelyek szerint a legalább három, ember elleni erőszakos bűncselekményt elkövetőkre esetenként kötelezően életfogytiglant kell kiszabnia a bírónak.