Demonstrálnak a tejtermelők

A számukra kedvezőbb piaci feltételek biztosításáért tüntetnek a tejtermelők kedden három helyen, Budaörsön, Nagytarcsán és Pécsett félpályás útlezárással - közölte Hegedűs Imre, a demonstrációs bizottság vezetője kedden az MTI érdeklődésére.

Hegedűs Imre elmondta: a tejtermelők azért vonultak az utakra, a három helyszínen a becslések szerint mintegy 600-800-an, 40-50 mezőgazdasági munkagéppel és mintegy 100-120 személygépkocsival, hogy tiltakozzanak az országba jórészt feketén behozott külföldi tejtermékek dömpingje és az ennek nyomán alkalmazott kiskereskedelmi gyakorlat, az "akciózás" ellen.

Hozzátette: a magyar tejtermelők figyelemfelhívó akciójukkal azt szeretnék elérni, hogy a kiskereskedők a jelenleginél több magyar tejterméket forgalmazzanak, mert ez jelentős hatással van a belföldi nyerstej-felvásárlási árakra. Pillanatnyilag ugyanis a nyers tej felvásárlási ára csökken Magyarországon a külföldről beáramló tej- és tejtermékdömping miatt.

A magyar piacot leginkább a külföldről behozott ultrapasztőrözött UHT tej, valamint a félkemény sajtok körében tapasztalható nagy mennyiségű import zavarja. Az import egyrészt azért jön most be az országba, mert van némi tejtöbblet Európában, másrészt pedig a magas általános forgalmi adó (áfa) csábítja az importőröket - fejtette ki. A tejre vonatkozó 18 százalékos áfa megtakarítása, elcsalása ilyen-olyan módon ugyanis jelentős haszonnal kecsegtet - mondta.

A demonstrációs bizottság vezetője hangsúlyozta: a magyar tejtermékek elsősorban a magas magyar áfa miatt drágábbak a külföldieknél. A magyar tejtermelők és -feldolgozók hatékonysága nem marad el a külföldiek mögött. Felhívta rá a figyelmet: egy 160 forintba kerülő UHT dobozos tej nem kerülhet legálisan az országba, mivel annak előállításához 70-75 forintos nyers tejre lenne szükség, ennyiért pedig nem lehet Európában nyers tejet vásárolni.

Elmondta, az unióban Magyarországon a legolcsóbbak közé tartozik a nyers tej, most kilogrammonként 100 forint körüli. Magyarországnál csak Romániában, Lettországban és Litvániában olcsóbb a nyers tej az EU-ban, és nem ez utóbbi államokból ékezik tej- és tejtermék Magyarországra. Érkezik viszont Lengyelországból, Németországból és Ausztriából. Az utóbbi két országban 6, illetve 16 forinttal drágább a nyers tej, mint Magyarországon, az onnan érkező UHT tej, illetve félkemény sajt mégis olcsóbb a magyar termékeknél - szögezte le Hegedűs Imre.

Hozzáfűzte: érti ő a magyar fogyasztókat, hogy az árut a lehető legolcsóbban kívánják megvásárolni, de a magyar termelő nem tud olcsóbban tejet előállítani, mert már most is nagy hatékonysággal termel. Az szeretnék elérni a termelők, hogy ne a külföldi termékekkel, hanem a magyarral akciózzanak a kiskereskedők, ha szükségesnek tartják. A külföldi tej előállítása is legalább annyiba kerül , mint a magyaré - több esetben még drágább is -, így ha egyenlő a versenyhelyzet, a magyar emberek többsége a magyar árut választja, ezt tanúsítják a felmérések - közölte.

Hegedűs Imre közölte: ezért is demonstrálnak a tejtermelők azzal a szlogennel, hogy "minden raklap magyar tej egy magyar munkahely". Ez okból adtak át petíciót Nagytarcsán annak a cégnek, amely például pizza-feltétként jelölt tejtermékhez - sajthoz - hasonló "tejimitátumot" hoz be az országba, alacsony árral csábítva a vevőket - fejtette ki.

Az FM egyetért a célokkal 

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) egyetért a magyar tejtermelők által megfogalmazott célokkal, amelyek arra irányulnak, hogy a magyar áruházak polcain minél több belföldi előállítású tej- és tejtermék legyen - közölte Feldman Zsolt, a földművelésügyi tárca agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára kedden az MTI érdeklődésére.

Emellett ezek a törekvések arra is irányulnak - fogalmazta meg a helyettes államtitkár -, hogy a kiskereskedelemben a méltánytalanul alacsony áron forgalomba hozott tejtermékek helyett, amelyek a magyar termelők és a magyar fogyasztók érdekeit egyaránt sértik, minél nagyobb mennyiségben magyar áru legyen kapható.

Feldman Zsolt emlékeztetett rá: az elmúlt években a tárcának - együttműködve a termelőkkel, feldolgozókkal és kereskedőkkel - sikerült elérnie, hogy évről évre 10 százalékkal nőtt a magyar tej iránti kereslet. Emellett például már a múlt évben 43 százalékkal csökkent a tejimport is. A minisztériumban ezért úgy gondolják, hogy indokolt a fellépés azokkal a magatartásformákkal szemben, amelyek az elmúlt években az ágazati szereplők közös erőfeszítésével elért eredményeket megpróbálják - rövid távú piaci érdekek alapján - csökkenteni, "elrontani".

Azon kívül, hogy az elmúlt években folyamatos volt az egyeztetés a piaci szereplőkkel, szigorú hatósági ellenőrzések is folytak, hogy az importból származó tejtermékek ne csak a minőségi előírásoknak feleljenek meg, de a tisztességes piaci magatartás követelményeinek is eleget tegyenek az importőrök. Ezeket az ellenőrzéseket a jövőben is folytatják.

Továbbá az ágazat szereplőit a támogatási rendszerrel is segíteni kívánják - mondta a helyettes államtitkár. Hozzátette: a tárca szeretné elérni, hogy az ágazati szakmaközi szervezet segítségével minél nagyobb legyen a termelők, a feldolgozók és a kereskedők ágazati önszerveződése.