Új párt nyerheti meg az előre hozott választást Szlovéniában

Miro Cerar szlovén jogászprofesszor június 2-án alapított pártot Miro Cerar Pártja (SMC) néven.

Egy új baloldali párt nyerheti meg vasárnap az előre hozott parlamenti választást Szlovéniában - írta saját közvélemény-kutatási eredményeire hivatkozva hétfőn a Delo című ljubljanai napilap.

Miro Cerar szlovén jogászprofesszor június 2-án alapított pártot Miro Cerar Pártja (SMC) néven. A 650 fő bevonásával a múlt héten készült telefonos felmérés szerint a hat nap múlva esedékes választáson a szavazatok 28,7 százalékát szerezheti meg az SMC. Ez majdnem kétszerese a második helyen álló ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) támogatottságának. A kétéves börtönbüntetését töltő Janez Jansa által vezetett pártra a válaszadók 15,1 százaléka adná a voksát. A májusi európai parlamenti választáson a jobboldali, konzervatív SDS még fölényes győzelmet aratott.

A balközép Szlovén Nyugdíjasok Demokrata Pártja (DeSUS) 4,7 százalékkal a harmadik helyen futhat be. Amennyiben a közvélemény-kutatás mostani eredményei válnának valóra vasárnap, a többi párt nem kerülne be a ljubljanai parlamentbe, ugyanis nem lépnék át a 4 százalékos küszöböt.

Alenka Bratuseknek, Szlovénia május elején lemondott kormányfőjének új balközép pártjára, az Alenka Bratusek Szövetségére (ZaAB) a válaszadók mindössze 3,6 százaléka voksolna.

Nagyot bukna Igor Soltes egykori szlovén számvevőszéki elnök is, hiszen míg az EP-választást követően Hiszek nevű listájának is jutott egy mandátum a nyolcból, addig m ost a szavazatok kevesebb mint egy százalékát tudná csak megszerezni - írta a Delo. A válaszadók mintegy 20 százaléka még nem döntötte el, kire szavazna, 9,6 százalékuk pedig azt mondta, nem járul az urnák elé július 13-án.

A megkérdezettek emellett osztályozták is a távozó Bratusek-kormányt: 1-től 5-ig terjedő skálán 2,13-as osztályzatot kapott a kabinet, ez a 2013. márciusi kormányváltás óta a legalacsonyabb átlag. A válaszadók több mint 70 százaléka nem támogatja a kormány intézkedéseit. A parlament munkájával azonban még ennél is elégedetlenebbek a szlovének, a ljubljanai törvényhozás mindössze 2,02-es osztályzatot kapott.

A legnépszerűbb politikus jelenleg Miro Cerar, aki a szlovén elnököt, Borut Pahort utasította maga mögé, míg a népszerűségi lista harmadik helyén Janez Potocnik uniós környezetvédelmi biztos végzett.