Afgán elnökválasztás: Fenyegetőzik a vesztésre álló jelölt

Abdulla Abdulla afgán elnökjelölt vasárnap arra figyelmeztette győzelemre álló riválisát, hogy nem fogadja el az elnökválasztás eredményét, amennyiben nem látja bizonyítottnak a voksolás tisztaságát.

Hétfőn hirdetik ki az afgán elnökválasztás előzetes eredményeit. Ezt korábban az állítólagos csalások miatt egyszer már el kellett halasztani. A választási bizottság vasárnap közölte, hogy másnap mindenképpen nyilvánosságra hozzák az eredményeket, pontos időpontot azonban nem közöltek.

Abdulla a jellemzően az ország északi részén élő tádzsik népcsoporthoz tartozik, riválisa, Asraf Gáni korábbi pénzügyminiszter viszont a pastukat képviseli. Gáni állítólag egymillió szavazattal többet szerzett vetélytársánál.
Megfigyelők attól tartanak, hogy a csalással való kölcsönös vádaskodások miatt elhúzódó hatalmi harc alakulhat ki az etnikai választóvonalak mentén, és ez veszélyeztetheti Afganisztán történelmének első demokratikus hatalomátadását.

A választási bizottság becslései szerint a szavazásra jogosult mintegy 12 millió állampolgárból több mint 7 millión járultak az urnákhoz június 14-én. A választás első fordulóját áprilisban tartották.