Orbán: Megvédjük a földtörvényt Brüsszelben

A termőföld olyan kincs, amelyet egyetlen épeszű ország sem adhat ki a kezéből, ezért a kormány Brüsszelben is meg fogja védeni a földtörvényt – jelentette ki a miniszterelnök a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) küldöttgyűlésén. Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy a kormány már a hétfői ülésén dönthet a területalapú és agrártámogatások szétosztásának új rendjéről.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke a szervezet gödöllői küldöttgyűlésén arról beszélt: az új földtörvény megakadályozza, hogy külföldiek vagy nyerészkedők kezébe kerüljön a magyar föld. Jakab István hozzátette: támogatják, hogy a nagybirtokok támogatását a kis- és közepes birtokok javára csökkentsék.

„Azt javasoljuk, hogy 150 ezer euró fölött – ami EU-konform – közvetlen területalapú támogatás ne kerüljön kifizetésre, az így felszabadult forrásokat viszont célzottan, az állattenyésztés, valamint a kis- és közepes gazdaságok fejlesztésére kell fordítani” – emelte ki Jakab István.

A kormány nem hagyta, hogy kihúzzák a talajt a magyar gazdák lába alól, a termőföld a helyben lakó, földművelő gazdák tulajdonában maradt – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor hangoztatta: a mezőgazdaság hozzájárulása nélkül nincs életképes magyar nemzetgazdaság, ezért a földtörvényt az unióban is megvédik.

„Brüsszelben még nagyon komoly csatákat vívunk, ott még nem fogadták el a magyar földtörvényt. A magam részéről a kormány nevében ragaszkodni fogok ahhoz, hogy csak olyan földtörvény lehessen Magyarországon, amely lehetővé teszi, hogy a termőföld nemzeti hatáskörben maradjon, és amely lehetővé teszi, hogy a bel- és külföldi spekulánsokat kiszűrjük a gazdák közül” – nyomatékosította a kormányfő.

A miniszterelnök bejelentette: a kormány támogatja, hogy a földalapú- és az agrártámogatások meghatározó részét a kis- és közepes gazdaságok kapják. Ezt azonban Orbán Viktor szerint úgy kell megtenni, hogy átmenetileg se legyenek elbocsátások az agrárszektorban, amelyben a foglalkoztatottak száma az elmúlt években 21 ezerrel nőtt.