Lunacek: az LMBTQ-emberek az európai társadalom fontos szereplői

Beszédekkel ért véget a Budapest Pride Fesztivál felvonulása Budapesten szombat este a Városligetben.

Ulrike Lunacek, az Európai Parlament (EP) alelnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség tagjai az európai, így a magyar társadalomnak is fontos szereplői. A felvonulást ellentüntetők próbálták megzavarni, a rendőrök nagy erőkkel biztosították a rendezvényt.

Ulrike Lunacek, aki az EP LMBTQ munkacsoportjának társelnöke is, a Városligetben elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország fontos tagja az Európai Uniónak, amelynek alapértékét jelentik az emberi jogok. Az emberi jogok pedig, szexuális orientációtól függetlenül, mindenkit megilletnek Európában - hangsúlyozta a politikus.

Úgy vélekedett: rendkívül fontos, hogy egyre több LMBTQ-ember felvállalja identitását, mert a félelem rossz tanácsadó. Egyben kifejezte reményét, hogy Magyarországon is egyre csökken azok aránya, akik nem fogadják el eltérő szexuális identitású embertársaikat. Ennek elősegítésében rendkívül nagy munkát végeznek el a civil szervezetek; olyan munkát, amelyet valójában a kormányoknak kellene elvégezniük.

Végül azt üzente a Pride résztvevőinek, hogy "ti is Európa részei vagytok!"

Mocsonaki László, a Háttér Baráti Társaság a Melegekért nevű szervezet elnöke beszédében kijelentette, hogy Magyarországon az állami politika szintjére emelkedett a homofóbia. Ezt jól jelzik szerinte az egyes politikusok megnyilvánulásai, és az is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök eddig nem szólalt meg a melegek ügyében, nem határolódott el a szélsőséges kijelentésektől.

Szvetlana Zakharova orosz LMBTQ-aktivista arról beszélt: ugyan tudja, hogy Magyarországon sem megfelelő az LMBTQ-közösség helyzete, ám Oroszországban riasztó. Mindennapos az emberi jogok megsértése a hatóságok részéről, a jogtalan letartóztatások és bántalmazások.

Felidézte, hogy az orosz törvényhozás egy éve fogadta el azt a törvényt, amely büntethetővé teszi a homoszexuális propagandát. Ennek szerinte az a célja, hogy láthatatlanná tegye az LMBTQ-embereket. Ebben a helyzetben állandó küzdelmet folytatnak a fennmaradásért az emberi jogi szervezetek, ám nem adják fel a harcot - szögezte le.

A Pride-felvonulás délután indult az Alkotmány utcából. Az MTI tudósítói azt tapasztalták, hogy a vonuló tömeg a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út között megtöltötte a Nagymező utcát. A rendezvény honlapján a szervezők azt írták, a felvonuláson több mint tízezren vettek részt.

Az Oktogonon a résztvevők elengedték a náluk lévő lufikat.

A rendezvényen politikusok is megjelentek, az MTI tudósítói látták a felvonulók között Lendvai Ildikó volt MSZP-elnököt, Juhász Pétert, az Együtt-PM szövetség társelnökét és Fodor Gábort, a Magyar Liberális Párt elnökét.

A felvonulást a rendőrség a tudósítók beszámolója szerint fokozottan biztosította, a Városliget környékén is jelentős volt a rendőri készültség. Sok rendőr állt az Andrássy út és a Bajza utca sarkán lévő orosz nagykövetség épületénél, amelyet szinte teljesen körbevettek a rendőrök.

A Hősök terénél ellentüntetők áttörték a kordont, mintegy 15-20 ember szitkozódva a tömegbe rohant, de a rendőrök az MTI tudósítóinak beszámolója szerint könnygázt is bevetve pillanatok alatt visszaszorították őket, és visszaállították a kordont. Az ORFK kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint a történtek során egy rendőr a fején könnyebben megsérült, őt kórházba szállították. A rendőrség közlése szerint emiatt egy embert előállítottak.

A felvonulás szervezői este megafonokból arról a tájékoztatták a résztvevőket, hogy ugyanazon az útvonalon távozhatnak, amelyen érkeztek. A kisföldalattira a Bajza utcánál szállhattak fel, rendőri biztosítás mellett.

A Budapest Pride keretében rendezett piknik este koncertekkel zárul.

A szervezők korábbi tájékoztatása szerint az idei fesztivál jelmondata a "Budapest Pride 365: most és minden nap", amivel azt akarják üzenni, hogy az LMBTQ-emberek egyenjogúságának ünnepe nem korlátozódhat egy napra. Olyan társadalmi környezet szükséges, ahol az LMBTQ-emberek az év minden napján felvállalhatják szexuális orientációjukat - hangsúlyozták. Az LMBTQ-közösség törekvéseit több politikai párt, jogvédő és társadalmi szervezet biztosította támogatásáról.