Jobbik: Fazekas adjon számot kapcsolatairól

Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, Lukács László György közleményében azt a kérdést veti fel, hogy a földművelésügyi miniszter miért titkolózott és szólalt meg későn a Tiszafüreden kipattant lépfenefertőzés ügyében.

A képviselő szerint Fazekas Sándornak számot kellene adnia arról, hogy milyen kapcsolatban áll azzal a céggel - és a cég tulajdonosaival -, amelynek a telephelyén a sajtóinformációk szerint a lépfenefertőzést okozó szarvasmarha-zugvágást felderítették. A közlemény utal rá, hogy a 2014-es választási kampány alatt a cég tulajdonosainak érdekeltségébe tartozó másik kft.-nél a cég meghívására állami támogatás mellett megvalósult projektet adott át. Ennek a beruházásnak az alapkövét szintén ő tette le még az előző év szeptemberében.

Lukács László György úgy véli: amennyiben Fazekas Sándor nem tud magyarázatot adni arra, hogy miért csak a súlyos fertőzéseket követő sokadik napon reagált a lépfenével kapcsolatos értesülésekre, felmerül a gyanú, hogy a miniszter reakcióját befolyásolta a tulajdonosokhoz fűződő politikai jellegű kapcsolata.

Az ellenzéki képviselő felvetette Kovács Sándor Tisza-tavi miniszteri biztos alkalmatlanságát is, mivel információik szerint a fertőzés hírére sokan mondják vissza előre lefoglalt szállásaikat Tiszafüreden és Örvényen. A miniszteri biztos elmulasztotta megtenni azokat az intézkedéseket, amelyekkel megvédhette volna a környék turizmusát és így gazdasági érdekeit - állítja a jobbikos képviselő.

Úgy véli: a miniszteri biztosnak le kell mondania tisztségéről. Nem lehet ugyanis tudni - fogalmazta meg az ellenzéki képviselő -, az akadályozta-e meg az ügyben való hatékony fellépésben, hogy egy személyben a megyei közgyűlés elnöke, önkormányzati képviselő és tanácsnok, valamint a MOB és az Európai Régiók Bizottságának is tagja, vagy esetleg más, "sanda" okból hallgatott idáig.