Egyre több a déli állatfaj az Északi-tengerben

Hűvösebb vizeket keresve egyre több meleg vízi állatfaj vándorol be az Északi-tengerbe, amelynek új állandó lakói közé tartozik a közönséges tőkehal és több rákfaj is.

Az elmúlt húsz évben végzett hosszú távú kutatásaik eredményét mutatták be a frankfurti Senckenberg Intézet kutatói a Helgoland Marine Research és a Marine Biodiversity című szaklapokban.

Michael Türkay kutató szerint a klímaváltozás hatásai a német tengerpartokon már egyértelműen érezhetők. "Eredményeink rávilágítanak, hogy 2000-ben változás kezdődött az Északi-tengerben, ettől az időponttól jelentősen megváltozott az állatvilág összetétele: a 'bevándorlás' hatására egységesedett, a faji sokszínűség pedig csökkent" - fogalmazott a szakértő.

Planktonvirágzás az Északi-tengeren (Fotó: NASA/Terra)

Planktonvirágzás az Északi-tengeren (Fotó: NASA/Terra)



A Helgoland közelében végzett kutatások szerint 2000 óta folyamatosan növekszik a meleg vízi fajok aránya. Összesen 41 fajt számláltak össze a szakértők a területen, többek között a Liocarcinus depurator nevű tengeri rák és a Diogenes pugilator nevű apró remeterákok példányait. Az eredetileg a Földközi-tengerben és az Atlanti-óceánban honos rákok 2002-ben érték el a Helgolandi-öblöt és mára az Északi-tenger faunájának meghatározó részévé váltak.