A rendszerváltásról szóló könyveket mutattak be Lakiteleken

A rendszerváltást feldolgozó három könyvet mutattak be csütörtökön Lakiteleken, a Kárpát-medencei Szabadegyetemen, mindhárom kötet a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) gondozásában készült el.

A Puccs vagy összeomlás? címet viselő első könyv lényegében egy interjúkötet, és benne azok a beszélgetések olvashatók, amelyeket az MSZMP Politikai Bizottsága (PB) tagjaival készített a Kádár-rendszer végén Simon János politológus - mondta Bíró Zoltán, az egy éve működő intézet főigazgatója.

Ezek az interjúk arról szólnak, hogy 1989-ben az ország főhatalmának legfontosabb testületét alkotók nem tudták, hogy mi zajlik az országban. Teljes volt a pánik, azt érezték ugyanis, hogy itt valami nagy változás lesz, és ez személy szerint őket is érinteni fogja - tette hozzá az irodalomtörténész.

Konkrétumokat ismertetve kitért arra, hogy több PB-tag nem ismerte az ország eladósodottságának mértékét, sőt magát a folyamatot sem. Ez feltehetően azért volt így, mert a Kádár János és Fekete János közötti megegyezésről nem tudtak - jegyezte meg.

Bíró Zoltán ismertetése szerint Rendszerváltás 1989 című, több szerzős második kötetbe 15 tanulmányt szerkesztettek. Ezzel az volt a szándékuk, hogy leszámoljanak a rendszerváltást övező torzításokkal és illúziókkal.

A harmadik mű a Tüntetések könyve, amelyben elnevezéséhez hűen 56 tüntetést vizsgáltak meg a szerzők, leírva azok körülményeit, résztvevőit, jelszavait és minden lényeges jellemzőit - zárta az ismertetőt a Retörki főigazgatója.