Húsz új járművet kapott az FKF Zrt.

A gázüzemű járműveket a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésre használják majd, és októberig még negyven érkezik. Budapest területére több mint négyszázezer szelektív hulladékgyűjtő edény kerül ki.

Húsz új szelektív hulladékgyűjtő gázüzemű gépjárművet adott át a főpolgármester a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek (FKF) szerdán Budapesten. Tarlós István elmondta, az integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítésének szándéka és célja a fővárosban, hogy lehetővé tegye a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést. Közölte, több mint négyszázezer szelektív hulladékgyűjtő edény kerül ki Budapest területére. A kék színű tetővel ellátottak a papír, a sárga fedelűek pedig a műanyag és a fém hulladékok gyűjtésére szolgálnak.

A főváros számára - a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésre használatosan - hatvan alternatív üzemű gépjármű készül. A hatvanból már húsz megérkezett - mondta Tarlós István. Hozzátette, a többi negyven októberig megérkezik Budapestre. Tarlós István közölte, a "célgépek" földgázzal és biogázzal egyaránt működni tudnak. (A CNG-üzemű járművek előnyei, hogy olcsóbb az üzemanyaguk, lényegesen alacsonyabb károsanyag-kibocsátással rendelkeznek mint az ilyen hagyományos gépjárművek és sokkal csendesebbek is.)

Húsz új szelektív hulladékgyűjtő gépjárművet adott át Tarlós István az FKF Zrt.-nek


Hozzátette: jelenleg az országban húsz darab CNG-töltőállomás van, de számuk folyamatosan növekszik. A főpolgármester elmondta, ezeknek a járműveknek ára és a karbantartása valamivel drágább mint a hagyományos járműveké. A közreadott sajtóanyag szerint a hatvan gépjármű 2,87 milliárd forintba kerül. A szinte teljes egészében uniós finanszírozású "házhoz menő" projekt célja egy olyan integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése, amely egész Budapest területén lehetővé teszi a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, hozzájárulva a fenntartható hulladékgazdálkodás megvalósításához - olvasható a dokumentumban.

A kék és a sárga fedelű hulladékgyűjtő edények kihelyezése már 2013 elején megkezdődött, s jelenleg nyolc fővárosi kerületet (II., VIII., IX., XIV., XVII., XIX., XXII., XXIII.) fed le teljesen. A projekt keretében eddig közel 300 ezer kukát adtak át; a 2014 végéig kihelyezendő összesen 403 ezer új kuka a főváros valamennyi lakója számára lehetővé teszi, hogy már otthonában szétválogassa a papír-, a műanyag és fém-, valamint a kommunális hulladékot. A hulladékgyűjtő kocsik alvázai IVECO gyártmányúak, a felépítményeket az osztrák Stummer cég gyártotta.

A belső égésű motorok hatékonyan, gazdaságosan, környezetbarát módon üzemeltethetők földgázzal vagy akár - megújuló energiahordozóként - biogázzal. A gázüzemű flotta fenntartásának összköltsége a szóban forgó futásteljesítmény mellett 12 százalékkal kisebb, mint a hasonló dízelüzemű járműveké.