200 román katonát küldhetnek Afganisztánba

Románia akár kétszáz katonával és ötven rendőrrel vesz részt a NATO afganisztáni missziójában az észak-atlanti szövetség további döntéseinek függvényében - közölte szerdán a román elnöki hivatal.

Szerdán ülésezett Bukarestben a nemzetbiztonsági és védelmi kérdésekkel foglalkozó Legfelső Védelmi Tanács, amelynek elnöke Traian Basescu államelnök, tagjai között megtalálható a miniszterelnök, helyet foglalnak benne kormánytagok és titkosszolgálati vezetők.

A tanácskozásról kiadott közlemény szerint a román kormány legfeljebb kétszáz katonát, valamint ötven rendőrt és csendőrt bocsát a NATO rendelkezésére. A létszámot annak függvényében pontosítják, hogy a szeptember eleji nagy-britanniai NATO-csúcson milyen döntés születik az afganisztáni misszióval kapcsolatban.

A NATO tavaly kezdte meg a felkészülést arra, hogy az idén véget ér eddigi legfontosabb művelete, az ISAF nemzetközi haderő afganisztáni harci küldetése, aminek a helyébe 2015-től új - immár kiképzésre, támogatásra, és tanácsadásra összpontosító, lényegesen kisebb létszámú - afganisztáni misszió lép.