Logisztikai csarnok épül a diósgyőri kohászat területén

A közel kétmilliárdos beruházáshoz 959 millió forintot nyert az Új Széchenyi-terv pályázatán az Európa-Center-Miskolc Kft. Az épülettel befejeződik a korábban kohászati salakfeldolgozóként és salakdepóként ismert, összesen 200 ezer négyzetméter nagyságú ipari terület revitalizációja.

Az évek óta nem termelő diósgyőri kohászat területén, az egykori salakhányó, a halna helyén több mint 10 ezer négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít az Európa-Center-Miskolc Kft., amely a közel kétmilliárd forintos beruházáshoz 959 millió forintot nyert az Új Széchenyi-terv Logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztése című pályázatán, a létesítmény alapkövét csütörtökön tették le.

A társaság Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Park területén megvalósuló projektjének ez az ötödik fejlesztési üteme, amelynek elkészültével a park összes raktár és irodai területe eléri a 38 ezer négyzetmétert - közölte Lengyel Attila ügyvezető igazgató.

Az új csarnok felépítése mintegy 70 ezer tonna áru közútról vasúti szállításra történő áthelyezését is lehetővé teszi majd, kihasználva a park iparvágány hálózatát. Az épülettel gyakorlatilag befejeződik a korábban kohászati salakfeldolgozóként és salakdepóként ismert, összesen 200 ezer négyzetméter nagyságú ipari terület revitalizációja is - tette hozzá.

A társaság (korábbi nevén Eurofém-Halna Salakfeldolgozó Kft.) 1997-ben kezdte meg és 2011 végén fejezte be az egykori diósgyőri kohászati termelés melléktermékeként keletkezett kohászati salak feldolgozását, összességében mintegy 3 millió tonnányi anyagot hasznosítottak újra, főleg ipari, útépítési célra. A valamikori halna helyén épült fel az Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Park. A teljes beruházás öt szakaszban valósult, valósul meg, csaknem hatmilliárd forintból, eddig négy csarnok épült meg.

Az ügyvezető szerint a projekt egyik legfontosabb célja, hogy a nagyobb vállalatok logisztikai igényeinek kielégítése mellett a kis- és közép vállalkozásoknak kínáljon kisebb, akár 300-500 négyzetméter alapterületű bérelhető, vagy megvásárolható munkaterületeket, irodának, raktárnak, kereskedelmi létesítmények. A tervek szerint a kivitelezés szeptember végére fejeződik be.