Ausztrália fizet annak, aki hazamegy

Az ausztrál hatóságok pénzt fizetnek azoknak a menekülteknek, akik visszavonják a menedékjog iránti kérelmüket és hazautaznak - derült ki vasárnap az ausztrál belügyminisztérium közleményéből.

A tájékoztatás szerint az összeg nagysága a menekültet kibocsátó országtól függ, így a libanoniak például legfeljebb 10 ezer ausztrál dollárt (2,1 millió forintot), míg az irániak 7 ezer (1,5 millió forintot), az afgánok 4 ezer ausztrál dollárt (845 ezer forintot) kapnak.

Scott Morrison belügyminiszter elmondta: már 10 éve bevett gyakorlat, hogy ilyen ösztönzőkkel próbálják rábírni a menekülteket a hazájukba való visszatérésre. A tárcavezető nem árulta el, hogy Ausztrália mennyi pénzt fordít erre a célra, egy korábbi jelentésben azonban az szerepelt, hogy a kormány az előző évekhez képest háromszorosára növelte ezt az összeget.

A Tony Abbott vezette konzervatív kormány szeptemberi hivatalba lépése óta 283 menekült tért vissza önként hazájába. A canberrai kormány közlése szerint egy határozott időre szóló vízummal rendelkező menekült éves költsége 45 ezer ausztrál dollárra (9,5 millió forintra) rúg.

A zöldek "szégyenteljesnek" nevezték a menekültek visszafordítását célzó kifizetéseket.