Egyedülálló felmérés - Ez riasztja a betörőket

A világon egyedülálló az a felmérés, mely a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács felkérésére készült 139 bűnöző megkérdezésével. A mélyinterjúk során a betörők a többi közt arról vallottak, mi nehezíti meg a "munkájukat".

Az új építésű kertvárosi családi házak a betörők legkedveltebb célpontjai az Országos Kriminológiai Intézet kutatása szerint. Elítélteket kérdeztek meg arról, mi befolyásolja őket, amikor feltörni készülnek egy-egy lakást vagy házat.

Mert ugye mi zavar engem az úgynevezett munkámban? Például a kutyák, a mozgásérzékelő lámpák, a rácsok, a sok ponton záródó acélbetétes ajtók, a bonyolult zárak, a riasztók és a kamerák – mondja egy betörő a rendőrség kisfilmjében, mellyel arra próbálják felhívni a figyelmet, milyen lakásokat nem törnek fel szívesen. Minél inkább biztosított egy ház, annál kevésbé akarják kirabolni azt.

Az Országos Kriminológiai Intézet kutatása szerint 139 elkövetőből összesen 30 profi. Valamennyiüket arról kérdezték, hová törnek be szívesen. Mint kiderült: az új építésű házak mellett népszerűek a sorházak és a tanyák is, a lakótelepek azonban nem. A betörőket ugyanis elriaszthatja a közösségi kontroll.

A betörők egyébként az értékekre mennek, és pusztán a riasztó nem riasztja el őket, csak akkor, ha az be is van kötve valamelyik biztonsági szolgálatra. A profik az akció előtt mindig bejárják a környéket. Egy helyen pedig akár egymás után több házat is feltörnek. Télen a nyaralók, nyáron a nagyvárosok üresen maradt lakásai a legfőbb célpontok. Ezért is érdemes ősszel kipakolni az üdülőket, nyáron pedig az értékeket elzárni otthon.

Előfordul az is, hogy szakosodott csoportok garázdálkodnak. Ők általában egyfélét visznek, például laptopokat. A profi bűnözők csak azt viszik, ami könnyen mozdítható, az amatőrök pedig mindent.

Legnépszerűbb a pénz és az értékpapír, az aranyékszerek, a műszaki cikkek. Nagyon tudatosan választják ki, miből lehet a leggyorsabban és legkevesebb kockázattal pénzt kihozni – mondta Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke.

Szakemberek szerint érdemes a biztonsági berendezésekre költeni, mert az elriaszthatja a betörőket.

Garamvölgyi László dandártábornok, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta, a betörők alapvetően három szempont alapján döntenek: az egyik, hogy ne tartózkodjon otthon senki, a másik a riasztóberendezés megléte, a harmadik pedig az eltulajdonítható érték. A betörők 65-70 százaléka figyelembe veszi még a „menekülési útvonalat” is. A tanács megrendelte felmérést egyébként Garamvölgyi a világon egyedülállónak nevezte.

Megemlítette azt is: tévhit, hogy a magas kerítés elriasztja a betörőket, az ugyanis akár segítségükre is lehet, miután bejutottak, hiszen elfedi a tevékenységüket.