Demonstrálhatnak a tejtermelők

Termelői demonstráció sem kizárt a tejpiaci egyensúly védelmében - közölte Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Tej Terméktanács) ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-vel.

Elmondta: a tejpiacon kialakul helyzetet a termelői érdekképviseletekkel hétfőn - június 23-án - vitatják meg. Ha a termelők esetleg a tiltakozás egyik legdrasztikusabb formáját választják, úgy akár egy demonstráció sem kizárt a piaci pozíciók védelmében.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács legutóbbi, csütörtöki elnökségi ülésén ismételten felhívta a piaci szereplők figyelmét arra, hogy az importtermékek mennyisége súlyosan zavarja a tejpiaci egyensúlyt. Hozzátették: a terméktanács kiemelt figyelmet fordít a piaci egyensúly megtartására, ez ügyben soron kívüli, határozott piaci intézkedéseket kezdeményez valamennyi lehetséges fórumon.

Az ügyvezető igazgató utalt rá: a magyar tejpiacon az importtermékek éves szinten mintegy 300 millió euró - mintegy 90 milliárd forint - értéket képviselnek. Árucsoportonként más-más az arány, de például a hosszan eltartható UHT tej vagy a gyümölcsjoghurtok esetében 60-70 százalék.

Mivel kínálati piac alakult ki, az importtermékek mennyiségének növekedését valószínűsíti - a részidős adatok alapján - a szakmaközi szervezet, és határozott fellépést tart szükségesnek a belső piac védelmében. Ennek a folyamatnak a részeként egyeztetnek hétfőn a termelőkkel, és szigorúbb terméktanácsi monitoring ellenőrzéseket tartanak. Ha szabálytalanságot találnak, felhívják rá a hatóságok figyelmét - mondta Lukács László.