Csalásról beszél az afgán elnökválasztás egyik főszereplője

Abdulla Abdulla, az egyik afgán elnökjelölt, volt külügyminiszter szerdán csalással vádolta meg az ország választási bizottságát, és felfüggesztette együttműködését a testülettel.

"Több szavazókörzetben megfigyelőink távollétében kerültek az urnákba a szavazócédulák, néhány helyen nem engedélyezték ellenőreink munkáját, és munkatársaink még további szabálytalanságokat tártak fel. Elvesztettük bizalmunkat a választási bizottságban, ezért megszakítottam vele az együttműködést, és az intézmény munkájának leállítását követelem" - mondta Abdulla egy kabuli sajtótájékoztatón.

Az afgán elnökválasztás második fordulóját június 14-én rendezték, a hivatalos eredményeket július 2-ára ígérték a hatóságok. A Reuters hírügynökség szerint Abdulla úgy értesült, hogy riválisa, Asraf Gáni korábbi pénzügyminiszter mintegy egymillió szavazattal előzte meg a szombati voksoláson.

Abdulla, aki az első fordulóban a leadott voksok 45 százalékát, miközben Gáni csupán a 31,6 százalékát szerezte meg, azt állítja, hogy ő a választás igazi nyertese, amennyiben szabályosan, átlátható módon számolják össze a szavazatokat. "Azonnal le kellene állítani a szavazatszámlálást" - mondta az elnökjelölt, és távozásra szólította fel a választási bizottság elnökét, akit ugyancsak csalással gyanúsít.

A választás napján a tálib lázadók több száz embert öltek vagy sebesítettek meg. Az afgánok azonban nem hagyták magukat megfélemlíteni, és a Független Választási Bizottság becslései szerint több mint hétmillión járultak az urnákhoz. Abdulla korábban megkérdőjelezte a bizottság által közölt részvételi arányt, szerinte a szavazásra jogosult mintegy 12 millió állampolgárból csak több mint ötmillió szavazott.