Széchenyiként jelent meg Eperjes egy erdélyi bálban

Rendhagyó időutazásban volt részük az árkosi Szentkereszty-kastélyban és birtokon tartott Széchenyi-bál résztvevőinek. A reformkor szokásait, öltözeteit felvonultató rendezvényen gróf Széchenyi István szerepét Eperjes Károly, Kossuth és Jászai Mari-díjas színművész alakította.

Hintóval és huszárok kíséretében érkezett az erdélyi Árkoson rendezett Széchenyi-bálba az esemény fővendége és egyben a házigazda szerepét játszó Eperjes Károly, aki 2002-ben a Hídember című filmdrámában alakította a legnagyobb magyart.

A színész elmondása szerint a forgatásra való felkészülés alatt Széchenyi István grófban olyan személyt látott, akinek élete nagy ívet futott be a nőket kedvelő világfitól egészen a megszállottan jót cselekvő emberig. „Úgyhogy ez egy nagy híd. Több értelemben is hídember ő. Nagy megtérése volt, nagy damaszkuszi útja volt neki, és amiben édesapja Széchényi Ferenc nagyon segítette, és édesanyja Festetics Julianna” – fogalmazott Eperjes Károly.

A Szentkereszty bárói birtokon tartott bálon a korabeli ruhákba öltözött résztvevőknek alkalmuk volt lovagolni, és csónakázni is. A főszerep természetesen a táncé volt. A Mikes Kelemen Líceum legkisebbjei palotás táncot és keringőt mutattak be.

Éjfél után megválasztották a bálkirálynőt, aki Pál Boglárka lett. Sok ideje azonban nem maradt örvendezni az ifjú hölgynek, tánc közben ugyanis elrabolták. A Pálffy Tibor Jászai Mari-díjas színművész által alakított lovag pedig a bálkirálynő hírnevén esett csorba miatt párbajra hívta az elrablót. Az összecsapás után a párbajozók és a vendégek hajnalig tartó táncolással zárták az estét.