Olasz sajtó: Ferenc pápa kimozdította a stagnálásból az izraeli-palesztin béketárgyalásokat

Előrelépésként értékelte a hétfői olasz sajtó Ferenc pápa, Simon Peresz izraeli és Mahmúd Abbász palesztin elnök vatikáni békeimáját, a kommentárok azonban a találkozó feltételezett gyenge pontjaira is rámutattak.

Andrea Riccardi történész, a Szent Egyed Katolikus Közösség elnöke szerint a vasárnap esti vatikáni békeima üzenete Ferenc pápának abban a mondatában rejlett, mely szerint "azt kell keresni, ami összeköti, nem azt, ami elválasztja" a három legnagyobb vallást és az azokat követő népeket.

Riccardi a konzervatív Corriere della Serában értékelte az egyházfő, Simon Peresz és Mahmúd Abbász találkozóját hangoztatva, hogy a békeimával Ferenc pápa álma valósult meg: a felek lépést tettek előre a béke felé vezető úton.

A Ferenc pápa által tavaly szeptemberben tartott szíriai békeima után "meglepetésszerű nemzetközi fordulat" következett be. "Lehetséges lesz ugyanez a Szentföldön? A béke napról napra távolodik, mivel a helyzet egyre nehezebben feloldható. Időhatárt kell kitűzni a békefolyamatban, máskülönben megvalósítása lehetetlenné válik" - írta Andrea Riccardi.

A Corriere megjegyezte, hogy a Szent Márta Ház, ahol a pápa vendégeit fogadta "a világ kapujává vált", de más elfoglaltságra hivatkozva a találkozón nem volt jelen Riccardo Di Segni római főrabbi. Di Segni a találkozó előtt kijelentette, hogy a békeimát a pápa szentföldi útja alatt kellett volna megtartani.

A La Stampa szerint a vatikáni békeimával az egyházfő "követ dobott a béketárgyalások mocsarába" és megmozdította a pangó vizet. A torinói napilap kiemelte, hogy a békeimán Ferenc pápa a keresztény egységet is megteremtette I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárkával az oldalán, aki a találkozó kezdetétől a végéig a katolikus egyházfő mellett volt. A La Stampa rámutatott arra is, hogy, talán nem véletlenül, a vasárnap esti zsidó-keresztény-muzulmán ima a vatikáni kerteknek egy háromszög alakú mezején zajlott.

A La Repubblicában Walter Kasper bíboros azt hangoztatta, hogy "Ferenc pápa karizmája igazi lökést adott a szentföldi békének". A bíboros a keresztény egységért és a zsidósággal való párbeszédért felelős pápai tanács vezetője volt.
A pápa lett a világdiplomácia főszereplője címmel a jobboldali Il Giornaléban Fiamma Nirenstein olasz politikus azt hangoztatta, hogy a vatikáni békeima a távozás előtt álló izraeli elnök Simon Peresz "apoteózisa" volt, és Mahmúd Abbászt is legitimizálta. "A békeimán mindenki pacifista lett (…), Mahmúd Abbászt semmilyen mosoda nem mosta volna tisztábbra a vatikáni kerteknél" - írta Nirenstein.