Karizmák Ünnepe a máriaremetei templomkertben

"A boldogságra törekvés küzdelem, de mellettünk áll a Szentlélek, aki a megújulást és az irgalmas szeretetet egyre könnyebbé teszi számunkra" – mondta Erdő Péter bíboros a Karizmák Ünnepén, a máriaremetei templomkertben celebrált szentmisén, ahol a plébániák, szerzetesrendek, missziók különleges ajándékkal kedveskednek a látogatóknak.

A kispapok osztottak csokoládét az érkezőknek a máriaremetei templomkert bejáratánál. „Egy szimpla kedvesség pusztán, semmilyen reklámcélunk nincsen vele” – magyarázta Huszti Zoltán kispap.

A Domonkos rendi nővérek gyöngyfűzésre és arcfestésre tanították a lányokat. „Üzenet van bennük, amelyeket át szeretnénk adni. A gyöngyfűzés számunkra a rózsafüzérnek a fűzése, melyet a rendünk szerte a világon mindenkinek ajánlja” – mutatott rá Katalin nővér.

A Shalom Katolikus Közösség sátrában rajzversenyt rendeztek, ahol a szent családot kellett lerajzolni. „Mi játsszunk Jézuskával, és dobáljuk a labdát, anya, Mária beszélget, apa és József pedig tüzet csinál” – mondta Hegedűs Tamás.

Tete Remis indiai misszionárius másfél éve él Magyarországon; ő a kiadványukat vitte el. „A rendünk egyik népszerű magazinja a Világposta, amelyet az embereknek készítünk” – hangsúlyozta a Verbita Misszió misszionáriusa.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a máriaremetei templom szabadtéri oltáránál arról beszélt: úgy kell az egyháznak az emberek felé fordulnia, ahogy annak idején az apostolok is tették.

„A Szentlélek azt üzente az apostoloknak, hogy lépjenek ki az utolsó vacsora terméből, menjenek az emberek közé, mondják el az örömhírt mindenkinek; Máriaremetén a Karizmák Ünnepén azt látjuk, hogy plébániai közösségek, lelkiségi mozgalmak, egyházi intézmények, szerzetesrendek kilépnek a saját megszokott kereteik közül, és bemutatkoznak mindenkinek” – fogalmazott Erdő Péter.

Karizmák ünnepe a máriaremetei templomkertben


A Karizmák ünnepét huszadik alkalommal rendezték meg a máriaremetei templomkertben. Pünkösdkor a mátraverebély-szentkúti búcsújáróhelyen szentmise keretében áldották meg a jubiláns házaspárokat.

„Ötven évvel ezelőtt, januárban történt, azóta is olyan mindennap, mintha esküvőnk lenne; úgy tudjuk ünnepelni, és továbbra is ugyanúgy szeretjük egymást, mint régen” – fejezte ki örömét Hosták Istvánné.

A debreceni Református Nagytemplomban pedig azokat köszöntötték pünkösdhétfőn, akik egy vagy több évtizede konfirmáltak.