Erdő Péter: A házasság és a család nagy becsületben áll a hívők körében

A keresztények között a házasság felbonthatatlansága, szentsége, a család eszménye nagy becsületben áll, sőt úgy érzik, hogy ez érték az emberiség számára, még akkor is, ha ezt bizonyos esetekben ellenszélben kell megélni - hangsúlyozta Erdő Péter bíboros pünkösdhétfőn, a karizmák ünnepén. A karizma a katolikus egyház tanítása szerint a Szentlélek kegyelmi ajándéka, amely az egyház javára végzett szolgálatban mutatkozik meg.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye ifjúsági és családi napján tartott pódiumbeszélgetésen az esztergom-budapesti érsek úgy fogalmazott: a világegyházból visszaérkezett válaszok összképe egyértelműen tanúsítja, a házasság értékelése, a szentségi házasság és a család eszménye, tisztelete dolgában a világegyházban ma egyáltalán nincs "forradalmi helyzet".

A hívők szeretnék megvalósítani a maguk életében és a társadalomban is azt az eszményt, amelyet hitük a házasságról tanít - szögezte le. Erdő Péter a főrelátora az októberi szinódusnak; a Vatikánban idén október 5-19. között rendezendő szinódust a pápa A családpasztoráció kihívásai, az evangelizáció összefüggése címmel hirdette meg. A szinódus előkészítésének első fázisa egy felmérés volt, amelyet a világ egyházmegyéiben végeztek a családot és a családpasztorációt érintő témákról.

Erdő Péter a pódiumbeszélgetésen úgy fogalmazott, a szinódusnak nemcsak az a témája, hogy a családok felé kell a hitet közvetíteni, hanem, hogy a családok hordozzák a hitet.

Beszámolója szerint számos egyházmegye válaszából kitűnik, hogy a legtöbb plébánián vannak családközösségek, és ezeket általában nem felülről szervezték, hanem a hívők találtak egymásra, és a tagjai nem csupán közösen imádkoznak, tanulmányozzák a hitet, de gyakorlati problémákat vetnek fel és segítenek egymásnak a mindennapi életben.

Van olyan egyházközösség, ahol még az idősek látogatását, a karitatív munka nagy részét is a családközösségek végzik - hangsúlyozta.

Megjegyezte: a családpasztorációban fontos, hogy aki egyházi házasságot köt, maradjon kapcsolatban a plébániával. Ezért sok családközösség a jegyesoktatás során találkozik a jegyesekkel, barátkoznak velük, és sokszor ez az a barátság, amely az esküvő után megmarad, és a kapcsolatot jelenti az új házasok és a plébánia között. A jegyesek felkészítésében például hosszú távra evangelizálnak ezek a családok - hangsúlyozta a bíboros, prímás. Felidézte, hogy Ferenc pápa felhívására pünkösdvasárnap együtt imádkozott Simon Peresz izraeli és Mahmúd Abbász palesztin elnök a közel-keleti békéért, a kezdeményezéshez világszerte csatlakoztak az egyházi közösségek. Erdő Péter szerint "hallatlan és modern", hogy másfél nap alatt megszervezték, hogy az egész világ együtt imádkozzon, ugyanis csak péntek délután kapták meg a felhívást a közös imára.

A tömegtájékoztatás imádkozó embereket kapcsolt össze egymással, a világ minden országában imádkoztak a Szentföld békéjéért, Krisztus szülőföldjének békéjéért, azért a szent célért, amely emberi fantáziával szinte lehetetlennek látszik - emelte ki.

A pódiumbeszélgetés után Erdő Péter szentmisét mutatott be a máriaremetei kegytemplomban, szentbeszédében arról beszélt, hogy a boldogságra törekvés küzdelem, de ebben támogatást ad a Szentlélek, aki a megújulást és az irgalmas szeretetet egyre könnyebbé teszi.

A karizmák ünnepén a máriaremetei templomkertben bemutatkoztak többek között a főegyházmegye plébániái, családközösségei, továbbá katolikus intézmények, kiadók, illetve iskolák és a missziós tevékenységet végző közösségek. Az első karizmák ünnepét az 1994-es esztergom-budapesti főegyházmegyei zsinat után rendezték meg.