Százmillió dolláros megállapodást kötött egy kazah céggel a Tranzit-Ker Zrt.

A magyar cég kacsa- és libatenyésztést, -feldolgozást létesít Kazahsztánban. A megállapodást a kazah-magyar miniszterelnöki találkozó keretében írta alá a két társaság vezetője a két ország kormányfőjének jelenlétében.

Százmillió dolláros megállapodás alapján kacsa- és libatenyésztést, -feldolgozást létesít Kazahsztánban a Tranzit-Ker Zrt. - közölte a cég. Az erről szóló megállapodást a kazah-magyar miniszterelnöki találkozó keretében, Orbán Viktor magyar és Karim Maszimov kazah kormányfő előtt, kedden írta alá Szabó Miklós, a Tranzit-Ker Zrt. tulajdonosa és Zhangeldy Mukhakhanov, az Alibi Holding vezérigazgatója.

A debreceni cég a teljes integrációt kiépíti Kazahsztánban a törzsállomány tartásától kezdve a keltetőn, takarmánykeverőn át a feldolgozó üzemig - az ehhez szükséges know-how-t vásárolja meg a másfél millió hektáron gazdálkodó kazah Alibi Holding a Tranzit-Kertől. A szakmai tudás elsajátítására kazah kollégák érkeznek a Tranzit-Ker telepeire, gyáraiba, majd a magyar fél Kazahsztánban is követi az üzemek beindítását - írták.

Szabó Ákos cégvezető az MTI érdeklődésére elmondta: a képzés előkészítése még tart, a kazah partnercég 30-35 munkatársa idén ősszel 6-9 hónapos elméleti képzésen vesz majd részt a Tranzit-Ker Zrt.-nél. Az üzem kivitelezéséről szólva közölte: ősszel dolgozzák ki az épületterveket és a géptechnológiai beszerzéseket, az alapkőletétel várhatóan 2015 tavaszán következhet, mivel Kazahsztánban télen mínusz 40 fokos hideg van. Az üzemegységek - keltető, vágóhíd - folyamatosan épülnek meg, az utolsó egységek építését 2016 nyarára fejezik be.

A megállapodás értelmében a Tranzit-Ker dolgozza ki a teljes megvalósítási tervet, részt vesz a projektmenedzsmentben a telep kialakításában, kiképzi a dolgozókat, és segít a kazah partnernek a működtetés és a kereskedelem beindításában. Szabó Ákos hangoztatta: a Tranzit-Ker 24 éves tapasztalattal rendelkezik, Magyarországon a libatenyésztés teljes vertikumát kiépítette. A két fél egymásra találását és a tárgyalások eddigi nyomon követését az IFUA Horváth & Partners vezetési tanácsadó cég segítette, amely a megvalósítás projektmenedzsmentjét, a folyamatos, terv szerinti kivitelezést is támogatja majd Kazahsztánban.