Minden képviselő időben leadta vagyonnyilatkozatát

A csütörtöki határidőig az összes országgyűlési képviselő leadta vagyonnyilatkozatát - közölte Vejkey Imre, a parlament mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke.

Tájékoztatásában azt írta: az országgyűlési törvény rendelkezései alapján a parlamenti képviselők, a nemzetiségi szószólók és a volt képviselők - akik az előző ciklusban még tagjai voltak a Háznak, a mostaniban azonban már nem - időben leadták a saját és a velük közös háztartásban élő házas- vagy élettársuk, gyermekeik vagyonnyilatkozatát.

A jelenlegi és a volt képviselők, valamint a szószólók nyilatkozatai péntektől nyilvánosak. Ezek az Országgyűlés holnapján (a www.parlament.hu és a www-archiv.parlament.hu oldalon) érhetők majd el.

Vejkey Imre közölte továbbá, hogy vagyonnyilatkozatot adtak le - megbízatásuk megszűnése miatt - a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságának tagjai is. Ezek szintén megtekinthetők lesznek az Országgyűlés honlapján, a tisztségviselők menüpontban.

Az országgyűlési törvény kimondja, hogy a képviselőknek a megbízatásukat - azaz az alakuló ülést - követő harminc napon belül, majd azután minden évben január 31-ig kell vagyonnyilatkozatot tenniük.

A nyilatkozattételi kötelezettség azokra is vonatkozik, akiknek megszűnt a mandátumuk. Erre nekik is harminc napjuk volt a megbízatásuk megszűnése után.

Az Országgyűlés május 6-án alakult meg, így a harmincnapos határidő az új parlament tagjai és a Házból kikerültek esetében csütörtökön járt le. Ugyaneddig kellett vagyonnyilatkozatot tennie a 13 nemzetiségi szószólónak is.