1500 lakást épít Izrael a megszállt területeken

1100 lakás építésére Ciszjordánia zsidó lakótelepein, 400 lakás építésére Kelet-Jeruzsálemben írtak ki pályázatot. A telepespárti és vallásos nacionalista Bájt Hajehudi (Zsidó Haza) párthoz tartozó Úri Ariél miniszter üdvözölte a kormány döntését.

Az izraeli lakásügyi miniszter a kormány döntésének megfelelően csütörtökre virradóra pályázatot írt ki 1100 lakás felépítésére az Izrael által megszállt Ciszjordánia zsidó lakótelepein, valamint további 400 lakás felépítésére a szintén megszállt Kelet-Jeruzsálemben - jelentette a helyi média. A palesztinok kemény lépésekre szólították fel az amerikai vezetést.

A telepespárti és vallásos nacionalista Bájt Hajehudi (Zsidó Haza) párthoz tartozó Úri Ariél miniszter üdvözölte a kormány döntését a pályázati kiírásról, amely "megfelelő és cionista válasz a terrorista palesztin kormány" megalakulására. Ezzel a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah és a radikális Hamász mozgalom által megalakított palesztin egységkormányra utalt.

Revava, 2010. szeptember 26. A ciszjordániai Szalfit melletti zsidó telep, Revava látképe 2010. szeptember 26-án. A kormányzó Likud párt egyik képviselője szerint telepesek már építőanyagot szállítottak a településre, hogy egy új negyedet építsenek, mert szeptember 26-án éjfélkor lejár az izraeli kormány által a ciszjordániai zsidó telepek bővítésére vállalt moratórium. A szeptember elején újraindított közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalások egyik kulcskérdése a telepek bővítésének végleges leállítása. (MTI/EPA/Alaa Badarneh)


A ciszjordániai Szalfit melletti zsidó telep, Revava látképe. (MTI/EPA/Alaa Badarneh)



"Izraelnek joga és kötelessége építeni szerte az országban" - tette hozzá Ariél a Háárec című lap szerint.

"Túl későn történt túl kevés" - vélekedett minisztériuma lépéséről Ariél a katonai rádió délelőtti műsorában. A legújabb építkezési tervekben több mint hétszáz lakást adnának át a Gus Eción teleptömbben és a Jeruzsálemtől délre fekvő Bétár Illit ultraortodox városban; Úri Ariél szavai szerint a kormányfő tudtával és beleegyezésével.

Hetvenhat család költözhet Ariél telepesfaluba, 78 Alféj Menássébe, 155 Jeruzsálemnek az 1967-es vonalakon túli Givát Zeév és 400 Ramat Slómó lakónegyedébe. Ezeket a részeket egy jövendő területcseréket tartalmazó szerződésben Izrael meg szeretné tartani. Ugyanakkor a pályázatok a ciszjordániai telepesövezeteken kívüli lakásokat is tartalmaznak, 38 lakóegységet Geva Binjáminban, a várostól északra.

A telepesek szervezetének vezetője a múlt héten kétórás találkozón vett részt Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, és a befagyasztott építkezési tervek engedélyezését kérte tőle.