A nemzeti összetartozás napja: gálaműsor a Magyarság Házában

Mindig emlékezni és gondolni kell az 1920. június 4-én történtekre - mondta köszöntőjében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az Éltető hagyomány - Kárpát-medencei örökségünk című gálaműsor kezdetén szerdán a budapesti Magyarság Házában, a nemzeti összetartozás napján.

"Ha mindez nincs benne a gondolatainkban, a törekvéseinkben, a köznevelésben és a nemzetstratégiában, akkor nem lesz ott a szívekben, a fejekben és az életünkben sem" - fogalmazott a miniszter.

Az ország politikáját, ön- és jövőképét, történelemszemléletét, nemzetstratégiáját alapvetően határozza meg az összetartozás, amelyről azért kell beszélnünk, mert szét vagyunk szakítva - mondta Balog Zoltán. Hozzátette, az, hogy a magyar nemzet határai nem esnek egybe Magyarország határaival, olyan tény, amely nélkül nem lehet gondolkodni a jövőről.

A miniszter hangsúlyozta, hogy van közös Kárpát-medencei jövő, de minderről beszélni kell, gondolkodni, tervezni, stratégiát alkotni és azt megvalósítani. Hozzáfűzte, hogy ezen a napon a magyarság megüzenheti a világnak, hogy "képesek vagyunk átlépni a haragon, amely a nemzeti traumát övezi".

Balog Zoltán emlékeztetett arra is, hogy a 2010-ben indított Határtalanul program keretében idén mintegy 40 ezer magyarországi, illetve határon túli magyar diák és tanár utazására lesz lehetőség, a program megvalósulását másfél milliárd forinttal támogatják.

Az ünnepi gálaműsorban közreműködtek a Magyarság Háza tehetséggondozó programjában részt vevő Kárpát-medencei néptáncosok és népzenészek, valamint a Fölszállott a páva című tehetségkutató verseny szereplői.

A nemzeti összetartozás napjáról 2010 óta emlékeznek meg június 4-én a trianoni békediktátum aláírásához kapcsolódva.