Nigériában elítéltek tíz tábornokot a Boko Haram segítéséért

A katonatisztek fegyvereket és információkat szolgáltattak a Boko Haram iszlamista szervezetnek. Mindezek segítették a Boko Haramot a katonai konvojok, laktanyák és őrhelyek elleni támadásokban.

Tíz tábornokot és öt másik magas rangú tisztet talált bűnösnek egy nigériai hadbíróság abban, hogy fegyvereket és információkat szolgáltattak a Boko Haram iszlamista szervezetnek - jelentette kedden egy nigériai lap.

A Leadership című újság azt írta névtelenül nyilatkozó katonai forrásokra hivatkozva, hogy a 15 elítélten kívül bűnösnek találtak még négy tisztet, "árulásért és szekta tagjaival való együttműködésért", illetve sok más tiszt ellen folyik még per, az ítéleteket pedig továbbítják az abujai vezérkarnak.

A védelmi minisztérium egyelőre nem reagált a lapértesülésre. Szóvivője, Chris Olukolade a múlt héten cáfolta azt, hogy magas rangú katonatisztek ellen folyik vizsgálat a Boko Haram segítése és a szervezet ellen egy éve folyó katonai fellépés akadályozása miatt.

Nigériában régóta élt a gyanú, hogy egyes katonatisztek segítik az iszlamistákat, sőt egyes katonák harcokban is részt vettek a lázadók oldalán, majd visszatértek laktanyáikba. A katonatisztek által átadott információk feltehetően segítették a Boko Haramot a katonai konvojok, laktanyák és őrhelyek elleni támadásokban.

A Boko Haram iszlám állam létrehozásáért harcol, és egyre kiterjedtebb terrorkampányt folytat Nigéria észak részén. Fegyveres támadásai következtében az idén pedig már több mint kétezren haltak meg. A Boko Haram (a szervezet neve hausza nyelven azt jelenti, hogy tilos a nyugati oktatás) a közelmúltban azzal keltett nemzetközi felháborodást, hogy elrabolt több mint 200 iskolás lányt, majd azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának.