Elkezdődött a miniszterjelöltek meghallgatása

Elkezdődött a miniszterjelöltek meghallgatása a parlamenti bizottságokban. A bemutatkozást követően a bizottság véleményéről írásban tájékoztatja az Országgyűlést. A szakbizottságok eddig minden meghallgatott jelölt kinevezését támogatták. Orbán Viktor a múlt csütörtökön nevezte meg miniszterjelöltjeit, akik pénteken tesznek esküt, június 15-éig pedig már az államtitkárok személye is kiderül.

Az egyik bizottsági ülésről ki, a másikra be: Seszták Miklós fejlesztési miniszterjelölt szünet nélkül járta végig a meghallgatásokat. Nem ő volt az egyetlen miniszterjelölt, aki egész nap az országgyűlési bizottságokban beszélt a terveiről.

Varga Mihály másodszor kerülhet a nemzetgazdasági minisztérium élére. Azt mondta, célja hogy tovább javuljon az ország versenyképessége. „Gazdasági miniszterként nem lehet más célom, mint hogy ezt a gazdasági növekedést stabillá és tartóssá tegyük, úgy, hogy ez persze ne járjon az egyensúly felborulásával” – mondta.

Az igazságügyi tárca várományosa új szereplő a kormánynévsorban. Trócsányi László azt mondta: a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés biztosan maradni fog, a halálbüntetés bevezetésének viszont nincs realitása. Miniszterként is ugyanazt tekinti majd legfontosabb feladatának, mint korábban alkotmánybíróként. „Az általam vezetett tárca élen kíván járni abban, hogy olyan jogszabályok szülessenek, amelyek az alaptörvénynek megfelelnek” – fogalmazta meg a politikus.

Seszták Miklós fejlesztési miniszterjelölt arról beszélt: tárcájának egyik legfontosabb feladata a hazai energiaellátás biztonságának erősítése - amire nem lát lehetőséget atomerőmű nélkül. Kiemelte még, hogy felelős vagyongazdálkodásra törekszik.

"Azt gondolom, hogy a vagyonpolitikát illetően egyetlenegy fontos mondat van, ami a költségvetési bizottság számára is nagyon fontos: hogy amennyiben közvagyont értékesítünk, abból közvagyont teremtsünk" – jelentette ki Seszták Miklós.

Több meghallgatáson vett részt Navracsics Tibor, Balog Zoltán és Semjén Zsolt is. A bizottságok mindegyik miniszterjelölt kinevezését támogatták.

A miniszterelnök a múlt héten nevezte meg kormánya tagjait. A tíz miniszterjelölt közül csupán ketten nem voltak tagjai a második Orbán-kormánynak.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke tárca nélküli miniszter lesz. Pintér Sándor lesz a belügyminiszter, ugyanúgy, mint az első és második Orbán-kormány idején. Balog Zoltán marad az emberi erőforrások minisztere. A földművelésügyi tárcát Fazekas Sándor irányítja majd. Folytathatja a munkát Hende Csaba is a honvédelmi minisztérium élén. Trócsányi László Navracsics Tibort váltja a megújult formában működő igazságügyi minisztérium élén. Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter lesz. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter marad.

A kormány új tagja Seszták Miklós, aki Németh Lászlónét váltja a nemzeti fejlesztési miniszteri székben.

Lázár János mostantól miniszterként irányítja a Miniszterelnökséget, amelyet az elmúlt két évben államtitkárként vezetett.
A kormány tagjai a tervek szerint június 6-án tehetnek esküt.