Alapítványi elnök: a Pro Progressio Alapítvány szempontjából fontos a díszdoktori cím

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mellett működő Pro Progressio Alapítvány szempontjából is kiemelkedő jelentőségűnek tartja az intézmény díszpolgári címét Pakucs János, az alapítvány elnöke, aki a napokban részesült az elismerésben.

Pakucs János az MTI-nek kiemelte: az alapítvány hidat épített ki az egyetem és a gazdasági élet szereplői között, ami azt is jelenti, hogy több mint 110 intézmény fogalmazza meg kutatás-fejlesztési igényét, a pályakezdő mérnökökkel kapcsolatos követelményeit az egyetem felé.

Az alapítvány a vállalatok közreműködésével, az elmúlt években több százmillió forinttal támogatta az egyetem kutatóit, oktatóit, hallgatóit, doktoranduszait, illetve a kimagasló innovációs teljesítményeket, valamint a történelmi campus értékeinek megőrzését - hangsúlyozta. Kitért arra, hogy a campus építészeti történetét taglaló album elnyerte az év legszebb könyve elismerést.

Pakucs János 1996 óta az egyetem mellett működő Pro Progressio Alapítvány elnöke, a Magyar Innovációs Szövetség alapító, majd tiszteletbeli elnöke, 1996-2006 között a BME Társadalmi Szenátusának elnöke, 2006-2010 között a gazdasági tanács tagja.

Az indoklás szerint azért részesült az elismerésben, mert egész eddigi életútja során - különböző szakmai szervezetekben vagy kormányzati tanácsadóként - mindig markánsan képviselte a műszaki felsőoktatás, az innováció és a szellemi tulajdonvédelem szempontjait és érdekeit. A Műegyetem mellett működő Pro Progressio Alapítvány elnökeként 1996 óta számos kezdeményezés kötődik a nevéhez a történelmi kampusz értékeinek megőrzésétől kezdve az egyetemi hallgatói és oktatói innovációs teljesítmény elismertetésén át a középiskolai tehetséggondozásig bezárólag.

Az egyetem szenátusa díszpolgári címet azoknak adományozhat, akik támogatásukkal, tevékenységükkel, az universitas érdekeit képviselő magatartásukkal, kiemelkedő mértékben hozzájárultak az egyetem oktatási és kutatási feladatainak jobb ellátásához, nemzetközi elismertségének öregbítéséhez, és közalkalmazotti, jogviszonyban nem állnak az intézménnyel.

A díj 2007-es megalapítása óta eddig nyolcan részesültek az elismerésben, köztük Habsburg György nagykövet, M. Winterkorn, a VW AG igazgatóságának elnöke és Demján Sándor üzletember.