Együttműködés az NSKI és a Máltai Szeretetszolgálat között

A szociális és az egészségügyi szolgáltatások kibővítéséről szóló megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerdán Budapesten.

Szász Jenő, az NSKI elnöke közölte: összefüggő Kárpát-medencei rendszereket kell kiépíteni az oktatás, a kultúra és a gazdaság területén túl a szociális háló kiépítésével is.

Az elnök kiemelte: korábban megállapodást kötöttek a Budapesti Corvinus Egyetemmel és a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel. Előkészítés előtt áll az Ökumenikus Segélyszolgálattal, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel való szerződés aláírása, csakúgy, ahogy a kárpátaljai, illetve felvidéki magyar felsőoktatási intézményekkel is.

Úgy fogalmazott: "a legfontosabb feladat a magyar emberek sorsának gondozása", a "lelki megújulás és a gyarapodó magyarság" érdekében pedig fontos, hogy Kárpát-medencei hálózatokat építsenek ki, mert "nincs máshol magyar jövő, csak a Kárpát-medencében", ezért vissza kell csalogatni ide az elvándoroltakat is. Véleménye szerint a szórványmagyarságnak a tömbmagyarság területén kellene végezni a további tanulmányaikat.

Szász Jenő rámutatott, mottójuk: "felelősséggel és hűséggel". Mint mondta, utóbbi fogalom pedig "nem más, mint Isten viszonyulása az emberhez", előbbi pedig "az embertől adott válasz Istentől kapott küldetésére". Isten a magyarokra a Kárpát-medencét bízta - jegyezte meg.

Utalt arra, hogy 2010 óta nemzetegyesítésről beszélhetünk, az NSKI pedig "közös magyar ügy", amit nem pártpolitikai alapon kellene kezelni. Közölte: van 2030-ig tartó hosszú távú programjuk, valamint középtávú, konkrét fejlesztési terveket is tartalmazó középtávú projektjük is, ezek részletei azonban még nem publikusak.
Beszámolt arról is, hogy a külhoni magyar képzőművészeket bemutató Kárpát-Haza Galériát is életre hívták, amely eddig négy kiadványt jelentetett meg.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke arról beszélt, hogy a határon túli közösségeket szociális tekintetben is erősíteni kell, példaként hozta fel erre, hogy moldvai csángó magyar gyerekeknek nemrégiben szemüveget osztottak.

Szólt arról is, hogy a most kötött megállapodás megerősíti tevékenységüket és "új lehetőségeket is teremt", egyúttal örömének adott hangot, hogy az NSKI létrejöttével a nemzetstratégia önálló intézményt kapott.