Összetűzés az orosz-ukrán határnál

Egy fegyvereket szállító autókonvoj mára virradóra behatolt Ukrajna területére Oroszország felől. A kormányerők tüzet nyitottak. Az összetűzésben egy határsértő fegyveres megsebesült. Közben Pavlo Hubarev, "donyecki népköztársaság" kormányzója megnevezte a tárgyalás feltételeit Kijevvel. E szerint Kijevnek el kell ismernie a donyecki népköztársaság függetlenségét és ki kell vonnia a megyéből a hadsereget.

Ukrán határőrök tüzet nyitottak egy fegyvereket szállító autókonvojra, amely keddre virradóra Oroszország felől behatolt Ukrajna területére; a kijevi külügyminisztérium hevesen tiltakozott a határsértés miatt, és a nemzetközi közösségtől kért segítséget az orosz agresszió megállításához.

Miután a teherautókból, kisbuszokból és személygépkocsikból álló konvoj átlépte a határt, a határőrök tüzet nyitottak rá. A járművek egy része azonban elszakadt a konvojt fedező fegyveresektől, és a Luhanszk megyei Antracit város felé vette útját.

A harcok során a határőrök feltartóztattak egy kisbuszt és két személygépkocsit. A járművek Kalasnyikov típusú gépkarabélyokkal, rakétagránátokkal és robbanószerrel voltak megpakolva. Az összetűzésben egy határsértő fegyveres megsebesült - közölte a határőrség.

Az UNIAN hírügynökség szerint az ukrán határőrség már kedden arra figyelmeztetett, hogy a Donyeck megyei Dmitrivka határátkelőnél, az orosz oldalon mintegy negyven Kamaz típusú tehergépkocsiból álló konvoj áll, fegyveresekkel, akik arra várnak, hogy átkeljenek a határon. A gépkocsioszlop tíz kilométer hosszan nyúlt el Oroszország területén. A határőrség most azt feltételezi, hogy ennek a konvojnak egy része hatolt be keddre virradóra Ukrajna területére.

Az ukrán határőrség a történtekről tájékoztatta az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB), és felszólította, hogy haladéktalanul tegyen intézkedéseket a határsértések megakadályozására.

Az ukrán külügyminisztérium hevesen tiltakozott a határsértés miatt, és a nemzetközi közösségtől kért segítséget az orosz agresszió leállításához. A tárca közleménye szerint a korábbi kijevi figyelmeztetések ellenére az orosz fél semmit se tett a határsértések ellen, és a keddi incidens is az orosz határőrök teljes tétlensége mellett történt. Az ukrán külügyminisztérium él a gyanúperrel, hogy az "orosz terroristák" beszivárgása Ukrajna területére a Kreml és az orosz titkosszolgálatok szervezésével és finanszírozásával zajlik.

"Tulajdonképpen Ukrajna elleni nyílt oroszországi agresszióval van dolgunk, az orosz terrorizmus exportálásával az országunk területére" - áll a külügyi tárca közleményében, amely szerint Kelet-Ukrajnában a rendfenntartó szervekkel jól kiképzett és felfegyverzett orosz zsoldosok állnak szemben, akik készek az ukrán polgárokat kirabolni, megfélemlíteni, kínozni és megölni.

Belügyminiszter: az ukrán katonák ellenőrzik a donyecki repülőteret

Az ukrán biztonsági erők teljes mértékben átvették az ellenőrzést a donyecki repülőtér fölött, amelyet előző nap szakadár fegyveresek foglaltak el - jelentette ki Arszen Avakov belügyminiszter kedden újságíróknak Kijevben.

A tárca vezetője szerint az ukrán katonák közül senki sem sérült meg a repülőtér visszafoglalása közben. Hozzátette, hogy a szakadárok embervesztesége viszont jelentős, becslése szerint több tucatnyi emberük halt meg.
Olekszandr Lukjancsenko donyecki polgármester azt közölte, hogy negyvenen haltak meg az előző nap a repülőtéren és a környékén kirobbant harcokban, zömében szakadárok, valamint két civil. Azt nem árulta el, hogy értesülései szerint a halálos áldozatok között vannak-e ukrán katonák.

Fegyveres szakadárok hétfőre virradóra szállták meg a donyecki Prokofjev nemzetközi repülőteret. Az ukrán légierő válaszul légicsapásokat mért a megszállókra, valamint deszantosokat vetett be ellenük. A repülőtéren a harcok miatt leállították járatok kiszolgálását. Helyszíni beszámolók szerint kedd hajnalig kisebb szünetekkel folyamatosan tartott a tűzharc az ukrán katonák és a szakadár fegyveresek között.

Arszen Avakov arról is beszámolt keddi sajtótájékoztatóján, hogy az ukrán légierő megsemmisítette a szakadárok egyik kiképzőtáborát a Donyeckkel szomszédos Luhanszk megyében.

A belügyminiszter leszögezte, hogy folytatódik a terrorellenes művelet a kelet-ukrajnai donyecki régióban. Vitalij Jarema első miniszterelnök-helyettes a kijevi kormány ülése előtt úgy fogalmazott, hogy mindaddig folytatódik a terrorellenes művelet az ország keleti részében, míg "meg nem semmisítik az utolsó terroristát is Ukrajnában".

Alekszij Dmitraskovszkij, a terrorellenes művelet katonai szóvivője közölte, hogy Donyeckben eddig legalább 200 "terroristát" öltek meg az ukrán biztonsági erők. Ezzel szemben Denisz Pusilin donyecki szakadár vezető azt állította, hogy a terrorellenes művelet hétfőn újraindított "aktív fázisában" mintegy 100-an vesztették életüket, közöttük 20-50 civil.

Az ukrán határőrszolgálat közben megerősítette, hogy megkezdődött az orosz csapatok visszavonulása az ukrán határtól.

A légi felderítés adatai szerint viszont a határ menti övezetben felállított katonai táborok továbbra is a helyükön maradtak.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök ismételten leszögezte kedden, hogy Kijev a jelenlegi körülmények között nem fog tárgyalni Moszkvával az Egyesült Államok és az Európai Unió közvetítése nélkül.

"Jelenleg elképzelhetetlenek a kétoldalú tárgyalások Oroszországgal, mivel Moszkva gyakran változtatja álláspontját" - mondta Jacenyuk. Hozzáfűzte, hogy éppen ezért tartja szükségesnek az EU és az Egyesült Államok jelenlétét a találkozókon.

Hasonló értelmű nyilatkozatot tett vasárnap este Petro Porosenko dúsgazdag üzletember is, miután az exit poll felmérésekből egyértelművé vált, hogy fölényes győzelmet aratott az aznapi elnökválasztáson. Porosenko ugyanakkor azt is kijelentette, hogy Moszkva nélkül nem lehet rendezni a délkelet-ukrajnai válságot.

Donyeck kormányzója megnevezte a tárgyalás feltételeit Kijevvel

Megnevezte a tárgyalás feltételeit Kijevvel a szeparatisták által kikiáltott "donyecki népköztársaság" kormányzója.

Pavlo Hubarev szavait a RIA Novosztyi orosz hírügynökség idézte internetes oldalán kedden. Az interjúban a kormányzó kijelentette, hogy két feltétel teljesülése esetén kész tárgyalni Ukrajna leendő államfőjével, Petro Porosenkóval.

Kijevnek egyrészt el kell ismernie a donyecki népköztársaság függetlenségét. A másik feltétel az, hogy vonja ki a megyéből az ukrán hadsereg összes "megszálló egységét".

Hubarev szerint amennyiben a kijevi hatóságok belegyeznek feltételeibe, akkor azok kiindulópontként szolgálhatnak, nem lesz szükség közvetítőkre.

A szakadár megye egy másik vezetője, Denisz Pusilin azt mondta, hogy kizárólag Oroszország közvetítésével hajlandóak tárgyalni Petro Porosenkóval. A közvetítés indokaként említette, hogy a megyében hadiállapot van, és Porosenko azt mondta, nem lesz vége a megyében folyó terrorellenes műveletnek. Terroristáknak fognak tekinteni mindenkit, aki a népfelkelők védelmére kelt - hangsúlyozta Pusilin. Hozzátette: bármilyen párbeszéd kizárólag Oroszország közvetítésével képzelhető el, és Porosenkóval csupán a fogolycseréről, illetve a "megszálló csapatok" kivonásáról tárgyalnának.

Ukrán válság – Összecsapások, háromoldalú energiaügyi találkozó


A "donyecki népköztársaság" átveszi az orosz jogszabályrendszert

Az úgynevezett "donyecki népköztársaság" áttér az orosz jogrendszerre, és ehhez segítséget kér Oroszországtól közölte Denisz Pusilin, a szakadár kelet-ukrajnai terület ideiglenes "kormányának" vezetője.

Pusilin ezt az interneten közzétett videofelvételen jelentette be közölte kedden a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség internetes oldalán.

Pusilin arra figyelmeztetett, hogy a donyecki népköztársaságban humanitárius katasztrófa fenyeget. "Ezért kell az egész orosz néphez fordulnunk, hogy adjon meg számunkra mindennemű segítséget" mondta.

"Ezzel együtt és mindenáron folytatjuk a polgári intézmények kiépítését és áttérünk az orosz jogszabályokra" tette hozzá Denisz Pusilin, aki szerint ez elengedhetetlen lépés.

Donyeck és Luhanszk megyében május 11-én népszavazást tartottak a két régió jogállásáról, amelyen a megjelentek mintegy 90 százaléka támogatta a területek függetlenségét. A kijevi vezetés és a nemzetközi közösség nem ismerte el a népszavazást. Az önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki népköztársaság május 24-én szerződést írt alá a népköztársaságok szövetségének létrehozásáról.

Jacenyuk: Washington és az EU közvetítése nélkül nem lehet tárgyalni 

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök megerősítette kedden, hogy Kijev a jelenlegi körülmények között nem fog tárgyalni Moszkvával az Egyesült Államok és az Európai Unió közvetítése nélkül.

"A jelenlegi körülmények között a kétoldalú tárgyalások Oroszországgal elképzelhetetlenek" - mondta Jecenyuk. Hasonló értelmű nyilatkozatot tett vasárnap este Petro Porosenko dúsgazdag üzletember is, miután az exit poll felmérésekből egyértelművé vált, hogy fölényes győzelmet aratott az aznapi elnökválasztáson.

Porosenko ugyanakkor azt is kijelentette, hogy Moszkva nélkül nem lehet rendezni a délkelet-ukrajnai válságot.

Orosz vadászgépek figyelik majd a balti légtérben gyakorlatozó NATO-gépeket

Az orosz légierő fokozza a balti országok légterét érintő felderítő tevékenységet, ha megkezdődik a NATO harci gépeinek nagyszabású hadgyakorlata közölte a haderőnem vezérkarának egyik vezetője.

Az észak-atlanti szövetség május 27-28-án folytat a tervek szerint nagy légi hadgyakorlatot a balti országok térségében.

A nevének elhallgatását kérő illetékes szerint ha valóban megkezdődik NATO-gépek hadgyakorlata, Oroszország az úgynevezett nyugati katonai körzetében állomásozó vadászgépekkel a saját területéről fokozza a balti országok légterének felderítését.

A vezérkari vezető szerint ugyanakkor a NATO-gépeknek a balti országok légterében történő repülése nem jelent katonai veszélyt Oroszország számára. "Ők is repülnek, mi is repülünk, az orosz gépek oda repülnek, ahová kell, és ehhez senkitől nem kérnek engedélyt" jelentette ki.

Korábban a média a lett védelmi minisztériumra hivatkozva azt jelentette, hogy a NATO raimsteni légi támaszpontján állomásozó gépek nagyszabású gyakorló repülését tervezik május 27-28-án a balti országok légterében. A BRTE kódnevű hadgyakorlatban várhatóan hét NATO-tagállam és a NATO békepartnerségi programjának két részes országa vesz részt.

A NATO-nak a balti országok légterében folyó ellenőrző repülésében a lengyel légierő MiG-29-es, a brit légierő Typhoon, a dán légierő F-16-os és a francia légierő Rafale típusú harci gépei vesznek részt. Sajtóértesülések szerint a misszióhoz várhatóan Hollandia is csatlakozik F-16-os vadászgépekkel.

Orosz vezetők az erőszakos cselekmények azonnali leállítására szólítottak fel

Vlagyimir Putyin orosz államfő arra szólított fel kedden, hogy a szemben álló felek azonnal állítsák le az erőszakos cselekményeket Kelet-Ukrajnában, ahol az oroszbarát erők és az ukrán hadsereg egységei harcolnak egymással.

Az elnök egyben sürgette a kijevi vezetést, hogy kezdjen párbeszédet szakadárok vezetőivel - közölte a Kreml sajtószolgálata. A tájékoztatás szerint az ukrajnai helyzet volt a témája annak a telefonbeszélgetésnek, amelyet Putyin folytatott Matteo Renzi olasz kormányfővel. Putyin az ukrán hadsereg által folytatott "büntető hadművelet" leállításának szükségességét hangsúlyozta.

Moszkva az ukrán határ közelében összevonta csapatait az ukrajnai válság kezdeti szakaszában, amikor Viktor Janukovics ukrán elnököt eltávolították a hatalomból. Ezt követően Oroszország elcsatolta a Krím félszigetet Ukrajnától. A múlt héten ugyanakkor azt közölte, hogy megkezdte csapatai visszavonását a határról. A NATO szerint ugyanakkor sok egység a helyén maradt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter keddi moszkvai sajtóértekezletén ugyancsak arról beszélt, hogy le kell állítani a "vérfürdőt" Ukrajnában.

Kijelentette: "Tekintettel az ukrajnai elnökválasztás eredményére, az első számú feladat az, ami egyben a kijevi hatóságok hatalmának próbája is, hogy a hadsereget ne vessék be a lakosság ellen, illetve minden fél szüntesse be az erőszakos cselekményeket".

Az orosz külügyek irányítója arról is szólt, hogy az ukrajnai elnökválasztás győztese, Petro Porosenko biztos partnerre talál Oroszországban, ha párbeszédet alakít ki Kelet-Ukrajnával. Lavrov sietett azonban hozzátenni, egyelőre nincs napirenden Porosenko oroszországi látogatása. A külügyminiszter arra is figyelmeztette a kijevi kormányt, hogy visszaüthetnek azok a törekvések, amelyek a szakadárok legyőzésére irányulnak.

Lavrov felhívta a figyelmet arra, hogy Porosenko azt ígérte, elnökként első útja Donyec-medencébe vezet majd.

"Ha arra számítanak (a kijevi hatóságok), hogy elfojtják a felkelést, mielőtt még beiktatják hivatalába Petro Porosenkót, hogy győztesként vonulhasson be a Donyec-medencében, nem valószínű, hogy jó feltételeket teremtenek a meleg fogadtatáshoz" - idézte az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség Lavrovot.