Több mint százezer jegyet váltottak mobillal a MÁV-nál

2012 májusától lehet az interneten kiválasztott vasúti menetjegyeket, pót- és helyjegyeket akár a mobilok egyenlegéről is kifizetni. Az újabb fizetési csatorna működésének első két évében több mint százezer vásárlási tranzakcióban választották ezt a lehetőséget az utazók.

Már két éve tudnak azok az utasok is a teljes árú menetjegyet, pót- és helyjegyet, élőállat- és kerékpárjegyet online vásárolni, akik idegenkednek az internetes bankkártyás fizetéstől, mert erre a célra a mobiltelefon-egyenlegüket is felhasználhatják. Az így megváltott vasúti menetjegyek díja megegyezik az egyéb módon megvásárolható jegyek árával.

A menetjegyeket a MÁV-START honlapjára bejelentkezve lehet kiválasztani, majd a mobilegyenleges fizetés választása után kell megadni a telefonszámot, melynek terhére történik a vásárlás. A szolgáltatás a Telenor, a T-Mobile és a Vodafone magyarországi ügyfelei számára érhető el. A mobilegyenleges fizetés kényelmesen, a nap 24 órájában elvégezhető.

Vásárláskor a vasúttársaság SMS-ben küldi el a megadott számra a jegy átvételéhez szükséges tízjegyű kódot. Ezt az ország hatvanhárom vasútállomásán található internetes jegykiadó automaták (a legnagyobb forgalmú állomásokon, az IC-megállóhelyeken és a turisztikailag fontos állomásokon) vagy az új típusú jegyértékesítő automaták (a Budapest–Cegléd–Szolnok és a Budapest–Újszász–Szolnok vasútvonal állomásai és Kelenföld) bármelyikébe be lehet ütni és a jegyet kinyomtatni.

A mobiltelefon egyenlegről fizetett jegyek esetében is választható az otthoni jegynyomtatás, a feláras vonatokon utazva pedig a letöltött QR-kód digitális bemutatásának lehetősége. A mobilegyenleges fizetés aránya az elmúlt évben az online vásárlások nyolc százaléka volt, számszerűen együtt növekedve az internetes jegyvásárlás folyamatosan emelkedő statisztikájával.