Szájer, Pelczné, Deutsch az eredményekről

Szájer József mellett a Fidesz néppárti képviselői közül a listavezető Pelczné Gál Ildikó, Schöpflin György és Kósa Ádám is nyilatkozott az EP-választási eredményekkel összefüggésben.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) választási eredménye a magyar pártszövetség befolyásának erősödését is jelentheti az Európai Néppártban - mondta Szájer József, aki újabb ötéves ciklusát kezdheti meg az EP-ben, miután a Fidesz-KDNP listájának második helyéről vasárnap ismét mandátumhoz jutott. A politikus az MTI-nek hangsúlyozta: a Fidesz nemhogy tartani tudta a pozícióit, hanem relatíve erősödött is. Az Európai Néppárttal kapcsolatban azt mondta, azzal számolnak, hogy a pártcsalád az elkövetkező időszakban is kiáll majd Magyarország mellett, szolidáris lesz. Szájer József kifejtette: a Fidesz-KDNP álláspontja az, hogy Európa változásra szorul, és mivel "itt, Magyarországon mi kikísérleteztünk nagyon sok mindent, a rezsicsökkentéstől kezdve a közteherviselésig (...) és az újraiparosításig", ezek mind példaként szolgálhatnak Európának.

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke bejelentette, nem támogatják, hogy a néppárti csúcsjelölt, a luxemburgi Jean-Claude Juncker legyen az Európai Bizottság elnöke, Szájer József emlékeztetett: Orbán Viktor nem támogatja az automatizmust a bizottsági elnöki poszt esetében, hiszen a személyre az Európai Tanács tesz javaslatot. Nem a magyar kormányfő az egyedüli, aki az automatizmus elutasításának álláspontján van - tette hozzá, hangsúlyozta ugyanakkor: mindenképpen olyan jelöltre van szükség, aki a néppárthoz tartozik. A fideszes politikus arról is beszámolt, minden bizonnyal megpályázza a frakcióvezető-helyettesi pozíciót a néppártban.

Pelczné: Erős felhatalmazásunk lesz

A Fidesz-KDNP európai parlamenti listavezetőjének szavai szerint erős felhatalmazással bírnak a következő években Brüsszelben. Pelczné Gáll Ildikó vasárnap este az MTI-nek nyilatkozva a részvételi adatokról azt mondta: egy hónappal ezelőtt volt az országgyűlési választás, és régiós összehasonlításban ezzel együtt is jól alakult a voksoláson részt vevők aránya Magyarországon. Elégedettek lehetünk - fogalmazott, kiemelve: nem volt hiábavaló az országjárás, a választókkal való találkozás. Hozzátette: az eredmény azt mutatja, hogy az a munka, amit most kezdenek el, erős támogatottsággal bír.

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője a párszövetség eredményváróján Budapesten, a Millenárison az európai parlamenti választás napján, 2014. május 25-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd



Pelczné Gáll Ildikó kitért arra, hogy az unió az útkeresés szakaszában van, és Magyarországnak ebben nagyon határozottan szerepet kell vállalnia. Az unió belső megújításában keményen kell tevékenykedniük, hogy ne diktátumokat fogalmazzanak meg Magyarország számára - sorolta. Közös érdek, hogy a verseny- és cselekvőképessége egyaránt növekedjen az uniónak - rögzítette, hozzátéve: a közös szabályoknak addig kell közös szabályoknak lenniük, amíg értelmük van. Fontos az is, hogy ne legyen kettős mérce és minden tagállamot egyformán mérjenek - jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó. Hangsúlyozta: az összes eredményt, amit elértek, szeretnék megvédeni, legyen szó az Erzsébet-programról, földről, családtámogatásról vagy a pálinkafőzésről.

Deutsch: Ez egy nagyon nagy győzelem

Győztünk, nem kicsit, nagyon - nyilatkozta a magyarországi EP-választás éjszakáján az MTI-nek Deutsch Tamás EP-képviselő, aki nagyon nagy eredménynek nevezte, hogy legyőzték az európai szocialistákat is. A kormánypárti politikus a részvételi arányt átlagosnak minősítette, ami a személyes várakozásaihoz képest ugyanakkor alacsonyabb volt. Tény ezzel együtt, hogy a közép-európai régióban a magyarországi részvételi arány messze a legmagasabb volt - mondta Deutsch Tamás, aki szerint a helyzet nem ad okot különösebb örömre, de csalódottságra sem. A fideszes képviselő hangsúlyozta: nagyon nagy győzelmet arattak, ez a harmadik EP-választás és ez a harmadik elsöprő siker.

Nagyon nagy eredménynek tartja azt is, hogy legyőzték az európai szocialistákat, és ebben a mezőnyben a legnagyobb támogatottsággal a Fidesz-KDNP rendelkezik - folytatta. Hangsúlyozta: kőkeményen, határozottan, mindenféle megalkuvás nélkül kell a nemzeti érdekeket képviselni. Mindig Magyarország az első - rögzítette, hozzátéve: a magyar polgárok érdekeit képviselő, a támadásokat elhárító magatartás az, amit a jövőben képviselni szeretnének. Deutsch Tamás azt mondta, az unió komoly döntések előtt áll, sok problémája van, de a közös döntéseknek is olyanoknak kell lenniük, ahol a markánsan jelenik meg a magyar emberek érdeke. A Fidesz-KDNP-s képviselők erre vállalkoznak - jelentette ki, és reményét fejezte ki, hogy komolyabb együttműködés alakítható ki ezen ügyekben a 21 magyarországi képviselő között, mint korábban.

Schöpflin a nyugati magyarságot képviseli majd

Elsősorban a nyugati magyarság képviselője lesz az Európai Parlamentben (EP) Schöpflin György, aki a Fidesz-KDNP listájáról szerzett mandátumot a vasárnapi EP-választáson. A politikus a kormánypártok eredményvárójának helyszínén az MTI-nek a terveiről elmondta, feladatából fakadóan várhatóan rengeteget fog utazni, hiszen a Kárpát-medencén kívül a világ számos pontján élnek magyarok: Nyugat- és Dél-Európa mellett jelentős számú magyar közösség él az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, de még Argentínában is. Felhívta a figyelmet arra, hogy több százezer magyarországi magyar él nyugati államokban, és az ő problémáikkal is szembe kell nézni, képviselni kell az érdekeiket. Schöpflin György a feladatai között említette az EP külügyi bizottságában végzendő munkáját is, elsősorban a délkelet-európai országok, Oroszország, valamint Ukrajna helyzetét követi majd nyomon. Hozzátette végül, hogy alkotmányügyi kérdésekkel is foglalkozni fog az Európai Parlamentben.

Schöpflin György, a Fidesz-KDNP megválasztott európai parlamenti képviselője a párszövetség eredményváróján Budapesten, a Millenárison az európai parlamenti választás napján, 2014. május 25-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd



Kósa folytatja munkáját a fogyatékossággal élőkért

A fogyatékossággal élő emberek helyzetének javításáért végzett munkáját kívánja folytatni az Európai Parlamentben (EP) Kósa Ádám, aki a Fidesz-KDNP színeiben újra brüsszeli mandátumot szerzett a vasárnapi szavazáson. Kósa Ádám - jeltolmács közreműködésével - az MTI-nek hétfőre virradó éjszaka kifejtette: célja, hogy folytassa a már megkezdett munkáját elsősorban a fogyatékossággal élő emberek helyzetének javításáért, másrészt hozzáfűzte, hogy a Fidesz-KDNP a következő öt évben is erős befolyást akar gyakorolni az unióban a szociál- és foglalkoztatáspolitika alakulására. A politikus - aki egyben a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (Sinosz) elnöke - az eddigi eredmények közül megemlítette az akadálymentesítést, valamint a fogyatékossággal élők jogainak érvényesítését, de nyomatékosította, hogy például a foglalkoztatás területén még sok a feladat. Hozzátette, reméli, munkájának is köszönhető, hogy egyre több európai ország fogadja el jogszabályban a jelnyelvet, amiben Magyarország vezető szerepet játszik. Kósa Ádám egyértelművé tette ugyanakkor azt is, hogy nemcsak a fogyatékossággal élőkért, hanem ezután is minden magyarért dolgozik majd az EP-ben.

Deli: Megmarad az erős képviselet

Deli Andor szerint megmarad a Fidesz-KDNP erős képviselete az Európai Parlamentben a következő években is. Erről a vajdasági magyar politikus azután beszélt vasárnap este az MTI-nek, hogy mandátumot szerzett a Fidesz-KDNP listáján. A részvételi arányt sajnálatosan alacsonynak nevezte, ugyanakkor megjegyezte: ez, úgy tűnik, általános európai trend. Hozzátette: az eredmények azt mutatják, hogy megmarad a pártszövetség erős képviselete az Európai Parlamentben. Az elképzeléseiről szólva kiemelte: hangsúlyosan szeretné képviselni a vajdasági magyarságot érintő kérdéseket, így a többi között az érdekérvényesítés területét. Szerbia integrációs folyamata most indul el, és kiemelt figyelemmel kell kísérni, nehogy elsikkadjanak a vajdasági magyarság számára fontos témák - mondta.

Bocskor Andrea az Ukrajnában élő magyarokért dolgozik majd

A kárpátaljai magyarok törekvéseinek támogatásáért és Ukrajna euroatlanti integrációjáért dolgozik majd az Európai Parlamentben (EP) Bocskor Andrea, a beregszászi magyar főiskola tanára, aki a Fidesz-KDNP listájáról szerzett vasárnap EP-mandátumot. Bocskor Andrea - aki Kárpátalját képviselte a kormánypártok választási listáján - hétfőre virradó éjjel az MTI-nek elmondta: egyrészt fontosnak tartja a Fidesz-KDNP politikájának képviseletét az EP-ben, másrészt mint a kárpátaljai magyar közösség képviselője szükségesnek tartja, hogy megjelenjenek az európai politikusok előtt az ott élő magyarság ügyei, törekvései, különös tekintettel a jelenlegi nehéz ukrajnai helyzetre. Az Ukrajnában tapasztalt belpolitikai nyugtalanság a kárpátaljai magyarság helyzetét is megnehezíti, a törvények instabilitása nem segíti a létbiztonságot - hangsúlyozta. Bocskor Andrea ezért elsődlegesnek tartja, hogy az ukrajnai választások hozzanak politikai stabilitást, és biztosítsák az Európa felé vezető út kezdetét.

Gál Kinga: Hiteles nemzeti érdekérvényesítést Brüsszelben!

Hiteles nemzeti érdekérvényesítésre van szükség az Európai Parlamentben (EP) Gál Kinga szerint, aki azután nyilatkozott az MTI-nek, hogy a vasárnapi választáson újból EP-mandátumot szerzett. A politikus azt mondta, folytatni kívánja eddigi munkáját az alapjogok területén. "Nem gondolom, hogy ne lennének ezt követően viták, de nézünk ezek elébe" - fogalmazott Magyarország és Brüsszel konfliktusairól szólva Gál Kinga. Kijelentette, hogy hiteles nemzeti érdekérvényesítésre van szükség Brüsszelben, ő ezt vállalta az első perctől kezdve. Reméli ugyanakkor, a viták csillapodni fognak, hiszen másoknak is be kell látniuk, hogy a magyarok véleményét, "akár tetszik, akár nem", tiszteletben kell tartani. A régi-új EP-képviselő úgy értékelte, hogy az áprilisi országgyűlési és a mostani választási eredmény együtt elveszi a viták élét. Megjegyezte, hogy másik fő szakterületén, a kisebbségvédelemben is folytatni akarja a munkát. Jelezte, azzal, hogy a Fidesz-KDNP nemzeti listát állított, "hatványozottan tudunk ezen a területen tenni".

Hölvényi György: Óriási győzelem 

Óriási győzelemnek nevezte a Fidesz-KDNP-nek a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson elért eredményét Hölvényi György. A Fidesz-KDNP listájának 12. helyén szereplő, mandátumot szerző KDNP-s politikus, egyházügyi államtitkár az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: az egyik legerősebb néppárti tagpártként vehetnek részt az uniós munkában. A részvételről szólva kiemelte: valóban alacsonyabb volt, mint amit várt. Ennek sok oka lehet, a baloldali megosztottság véleménye szerint ebben nyilvánvalóan szerepet játszott. Hölvényi György fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy a Fidesz-KDNP választóinak jelentős része "kiállt a pártszövetség mellett". Felidézte, hogy 2003-tól nyolc évig munkatársként dolgozott az EP-ben, és mint mondta, számára izgalmas dolog, hogy képviselőként folytathatja a munkát. Mottójaként "a megérteni és megértetni" jelszót fogalmazta meg, és fontosnak nevezte, hogy megértessék Magyarország szándékait.