Sikerként értékelik eredményeiket a magyar választók voksaira számító pártok Szlovákiában

A Berényi József vezette felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt is sikerként értékeli a Szlovákiában szombaton tartott európai parlamenti (EP-) választáson elért eredményét.

A rekord alacsony, 13,05 százalékos választási részvétel mellett zajlott voksoláson a magyar választók voksaira számító két szlovákiai párt közül Berényi József pártja, az MKP érte el a jobb eredményt, a voksok 6,53 százalékát szerezte meg, míg a Most-Hídra a választók 5,83 százaléka voksolt. Az MKP mostani támogatottsági aránya a legjobb eredmény, amelyet a felvidéki magyar párt az elmúlt egy évben választáson elért, valamint az első olyan, amikor támogatottságának aránya magasabb volt a Most-Hídénál, amelyhez a felmérések szerint folyamatosan közeledett az elmúlt időszakban.
Berényi József MKP-elnök az MTI-nek nyilatkozva "nagyon jónak" nevezte az általuk elért eredményt és fontosnak, hogy a felvidéki magyar pártnak sikerült megőriznie brüsszeli képviseletét. "A 6,53 százalék nagyon jó eredmény, megőriztük európai parlamenti képviseletünket, ez is jó hír, az Európai Néppárt tagpártjai pedig győztek Szlovákiában" - jelentette ki Berényi József. Úgy vélekedett, hogy ezen eredmények az alapján az EP-n belül "komoly befolyása" lesz az Európai Néppártnak.
A mostani, valamint a szlovákiai államfőválasztáson és a tavaly őszi megyei választáson elért eredményük Berényi József szerint azt igazolja, hogy pártjuk helyzete stabilizálódott és az MKP-val minden szinten számolni kell. "Három olyan választás van mögöttünk, amelyben jobb eredményt értünk el, mint a Most-Híd vagy annak jelöltje, ez biztos, hogy jelent valamit" - mutatott rá.
Az MKP listájáról Csáky Pál a felvidéki magyar párt listavezetője, a párt korábbi elnöke jutott Brüsszelbe. "Felemelő érzés megtapasztalni, hogy a várakozáson felül kaptunk támogatást" - mondta az eredményre reagálva az MKP megválasztott EP-képviselője. Rámutatott: elsődleges feladatának tartja, Brüsszelben a felvidéki magyarokat ért jogsértések, egyebek mellett a kettős állampolgárság és a Benes dekrétumok kérdésének rendezését. Hozzátette: az új összetételű EP-ben ismét fel kell vetni az őshonos európai kisebbségek jogállását rendező keretegyezmény kérdését.
Bugár Béla, a Most-Híd elnöke sikernek értékelte az általuk elért eredményt, azt, hogy a szlovák-magyar pártra a választók 5,83 százaléka voksolt, s így egy mandátummal képviselethez jutottak az EP-ben. "Korábban is azt mondtuk, hogy szeretnénk legalább egy képviselőt bejuttatni az Európai Parlamentbe (...) kollegám Nagy József bejutott, örülünk neki, ez siker" - mondta az MTI-nek Bugár Béla. Azzal összefüggésben, hogy pártja gyengébb eredményt szerzett, mint konkurensük, az MKP, azt mondta: az alacsonyabb részvételi arány a "régi" pártoknak kedvezett, azoknak, amelyeknek "a törzsválasztói már megvannak."
A Most-Híd választási listájáról a szlovák-magyar párt annak második helyezettjét, Nagy Józsefet küldheti Brüsszelbe, mivel a volt környezetvédelmi miniszter a rá leadott preferenciaszavazatoknak köszönhetően megelőzte a listavezető Simon Zsoltot. Nagy József az MTI-nek nyilatkozva, Brüsszelben megvalósítandó terveit vázolva három prioritást említett: a környezetvédelem, azon belül a "zöld energetika" kérdéseit, a közös európai szociális politika megteremtését, valamint a kisebbségvédelmet. Ez utóbbi kapcsán és az őshonos európai kisebbségek jogállását rendező keretegyezménnyel kapcsolatos kezdeményezéssel összefüggésben rámutatott: a polgári kezdeményezés helyett inkább egy parlamenti kezdeményezést tartana célravezetőnek.