Az ukrán ígéretek teljesülését vizsgálja az IMF

A valutalap április végén hagyta jóvá az Ukrajnának két évre szóló, 17 milliárd dolláros segélyprogramot, az első, 3,2 milliárd dolláros részt május 7-én már utalták, Kijevnek cserébe megszorító intézkedéseket kell végrehajtania.

Ukrajnába utazik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői küldöttsége június utolsó hetében, vagy július első hetében, hogy megvizsgálja a nemrég jóváhagyott 17 milliárd dolláros hitelért cserébe beígért kijevi vállalások végrehajtását. Ukrajna komoly összeggel tartozik Oroszországnak a korábban szállított földgázért.

Az ITAR-TASZSZ ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az IMF szabályai szerint nem nyújthat hiteltámogatást a washingtoni székhelyű intézet olyan országnak, amelynek rendezetlen adóssága van. Gerry Rice IMF szóvivő ezt nem is cáfolta a hírügynökségi jelentés szerint, ugyanakkor rámutatott arra, hogy a gázárról és a gázadósságról két vállalat, az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz között áll fenn vita, amit reményei szerint hamarosan sikerül rendezni.

Az IMF végrehajtó tanácsa április végén hagyta jóvá az Ukrajnának két évre szóló, 17 milliárd dolláros segélyprogramot. Ennek első, 3,2 milliárd dolláros részletét május 7-én már át is utalták. Ukrajnának a hitelért cserébe megszorító intézkedéseket kell végrehajtania: csökkentenie kell az állami intézményekben dolgozók számát, emelnie kell az adókat és az energia árát, valamint be kell fagyasztania a minimálbért.

Ukrajnának több mint 8 milliárd dollárnyi adósságot kell visszafizetnie az idén, egyebek között 2,9 milliárd dollárt a Nemzetközi Valutaalapnak és 0,9 milliárd dollárt más nemzetközi pénzügyi intézményeknek és országoknak. Ezen felül 1 milliárd dollárt kell törlesztenie korábban felvett euróhitele és csaknem 3 milliárd dollárt a belföldi piacokon kibocsátott dollárkötvények után. A csaknem 8 milliárd dollár kiadás nem tartalmazza azt a 3,5 milliárd dollárt, amennyivel a Naftogaz adós a Gazpromnak a korábbi gázszállításokért.