Folyamatban van a vörösiszap-tározók megerősítése

Folynak a munkálatok az Ajka és Kolontár határában lévő VIII-as és IX-es vörösiszap-tározók biztonsági megerősítésén, amelyet az ipari katasztrófát követően határozatban írt elő a Veszprémi Bányakapitányság a Magyar Alumínium Zrt.-.nek. A munkát május 1-jén kezdték meg - erősítette meg Káldi Zoltán bányakapitány az MTI-nek pénteken a veol.hu információit .

Az állam kormányhatározattal biztosította a szükséges összeget a megerősítéshez - tette hozzá a bányakapitány. Megjegyezte: a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal közbeszerzési eljárás keretében választotta ki a kivitelezőt.

A VIII-as kazettánál már befejeződött a munka, jelenleg a IX-es kazetta megerősítésénél tartanak, amelyre az északi oldal esetében 120, a délin 180 kivitelezésre alkalmas nap áll a kivitelező rendelkezésére. A munkálatokra azért van szükség, mert a gátak biztonsági foka nem érte el a szükséges mértéket.

Káldi Zoltán elmondta: a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal fogja kifizetni a vállalkozói díjat, majd érvényesíti a követelést a Mal Zrt. felé.