Részletes vizsgálatot sürget a Jobbik Snowden-ügyben

A Jobbik azt kezdeményezi, hogy haladéktalanul álljon fel egy vizsgálóbizottság az Edward Snowden által kirobbantott megfigyelési botrány magyarországi vonatkozásainak kivizsgálására, a külföldi befolyás-szervezési törekvések feltárására, beleértve az adatvédelmi és titkosszolgálati szempontokat is.

Sneider Tamás, a Jobbik és az Országgyűlés alelnöke szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti, hogy szerdán emiatt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz. Mint írta, tarthatatlan, hogy a nemzetközi botrányt kavart üggyel kapcsolatban mindeddig semmiféle számonkérés nem történt. A közzétett információk szerint az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén "kihelyezett személyzet" (staffed location) működik, több magyarországi érdekeltségű amerikai cég pedig minden rendelkezésére álló adatot továbbított az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) részére.

"Ahogy a pártállamban utasítgatták és megfigyelték az embereket, úgy most, a Snowden-botrány után kijelenthetjük, hogy ugyanezt teszik velünk, csak jelenleg már azt hazudják, mindezeket a mi érdekünkben követik el. Ezért ki kell vizsgálni az ügyet, majd haladéktalanul tájékoztatni kell a polgárokat arról, milyen személyes adataikkal élhettek vissza, és mindezekért kit terhel a felelősség" - fogalmaz a közleményben Sneider Tamás. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kiterjedt titkos adatgyűjtési programjáról Edward Snowden, az NSA egykori informatikusa szivárogtatott ki adatokat. A WikiLeaks tavaly ősszel az NSA lehallgató-átjátszó központjainak helyszínét tartalmazó illusztrációs anyagot tett közzé, és az egyik térképen Budapest is szerepel.

Az előző Országgyűlés december 10-én egyhangúlag döntött parlamenti vizsgálóbizottság létrehozásáról az amerikai lehallgatási botrány magyarországi szálainak feltárására. A testület feladata az volt, hogy megvizsgálja: megállapítható-e, hogy Magyarországon is lehallgattak politikai, közéleti, gazdasági szereplőket. Tisztáznia kellett azt is, mi volt az információszerzés célja, kik voltak az alanyai, illetve hogy az ország szuverenitásának befolyásolására milyen eszközöket használtak fel, milyen adatokhoz férhettek hozzá, továbbá hogy magyarországi hírszerző szervezetektől érkeztek-e jelzések a külföldi befolyásolási szándékra vonatkozó információk.

Gulyás Gergely, a testület fideszes alelnöke márciusban közölte: Kövér László házelnök számára feljegyzés készül a vizsgálóbizottság munkájáról, s az ennek során feltárt államtitkokat képező tényekről.