Nyilvánosságot akar a Jobbik a kémügyben

A nemzetbiztonsági bizottság jegyzőkönyvének nyilvánosságát követeli a Jobbik. A radikális párt szerint abból egyértelműen kiderülne, hogy semmiféle bizonyíték nincs Kovács Béla "kémkedésére".

A Jobbik haladéktalanul követeli az "úgynevezett kémügy"-ről tartott nemzetbiztonsági bizottsági ülés teljes jegyzőkönyvének feloldását a titkosítás alól.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője szerdai közleményében kifejtette: szükségesnek tartja, hogy a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt világossá váljon, Kovács Béla ellen semmiféle bizonyíték nincs, amely bármely büntetőjogi tényállást kimerítene.

"Tűrhetetlennek tartjuk, hogy a Fidesz és a Magyar Nemzet kéz a kézben, menetrendszerűen alkalmazza a legaljasabb trükköt, a legkeményebb diktatúrákból már jól ismert módszert: először hazudik, majd hogy hazugsága hitelesnek és igaznak tűnjön, ellenőrizhetetlen, azaz a megrágalmazott személy által nem cáfolható feltételezéseket jelentet meg" - közölte az MTI-vel a Jobbik szóvivője. A titkosszolgálatok nem lehetnek a kormány és sajtója játékszerei - tette hozzá.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága hétfőn hallgatta meg a Belügyminisztérium, az ügyészség és a titkosszolgálatok képviselőit a Jobbik kémgyanúba keveredett európai parlamenti képviselőjének ügyéről. A tanácskozáson elhangzottakat az Alkotmányvédelmi Hivatal 2043-ig titkosította.

Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke az ülés után újságíróknak azt mondta, hogy a szolgálatok hosszú ideje tartó, mély és alapos tényfeltáró munkát végeztek Kovács Béla hírszerző és kémtevékenységével kapcsolatban. Tényekre, kép- és hangfelvételekre alapozva adtak dokumentált tájékoztatást, amelynek alapján a bizottság tagjai meggyőződhettek róla, hogy Kovács Béla kapcsolatot tartott fent az orosz titkosszolgálattal. Az Alkotmányvédelmi Hivatal feljelentése és a legfőbb ügyész mentelmijog-kikérése meglapozottnak és jogszerűnek tekinthető - tette hozzá.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke úgy nyilatkozott, hogy nagy valószínűséggel olyan dolgok vannak az ügyészség kezében, amelyek megalapozzák a gyanút. Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja is azt mondta, meggyőző tájékoztatást kaptak az ügyről, és bebizonyosodott, hogy nem összeesküvés-elméletről van szó.

A Magyar Nemzet a múlt csütörtökön azt írta: Polt Péter legfőbb ügyész hétfőn diplomáciai úton Martin Schulzhoz, az Európai Parlament elnökéhez fordult, indítványozva, hogy az Európai Parlament függessze fel Kovács Béla mentelmi jogát. A lap pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülése szerint a jobbikos képviselő ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal feljelentést tett kémkedés gyanúja miatt. Kovács Béla tagadta, hogy titkosszolgálat tagja.