Orosz rulett ezeknek a szereknek a használata

Engedély nélküli emberkísérleteket végeznek a dizájnerdrog-terjesztők - véli a toxikológus. Zacher Gábor a köztévében elmondta: kap egy csávó egy fehér port, a díler sem tudja, mi van benne, a felhasználó még kevésbé tudja, mi van benne, s ettől a pillanattól kezdve a mai dizájnerszer-használat nem más, mint orosz rulett.

Eszméletvesztés és légzésleállás, ez a hatása a legújabb dizájnerdrognak – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

"Kijön egy új szer, legel a piacon, hajtja a hasznot, megtalálják, lebukik, utána jön a következő, fél év, megtalálják, lebukik. Ez egy örök, lépcsős harc" – jelentette ki Zacher Gábor toxikológus a műsorban.

A rendőrség nemzetközi együttműködés keretében próbálja megakadályozni, hogy Magyarországra kerüljenek ezek a szerek. Ha mégis bejut az országba, mihelyt észlelik ezt a hatóságok, a szer céljegyzékbe kerül – tette hozzá Kovács Viktória. az országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője.

Ha egy szer megbukik bárhol az Európai Unióban, és elvégzik az analitikai vizsgálatot, arról 48 órán belül tudunk, a riadólánc jól működik, az információ gyorsan eljut hozzánk – hangoztatta Zacher Gábor.

Kovács Viktória arról számolt be, hogy az utóbbi időszakban több iskolából is el kellet vinni rosszullét miatt 15-17 éves gyerekeket. A rendőrség új pszichoaktív anyaggal való visszaélés miatt indított eljárást.

Ez gyakorlatilag egy olyan szer, ami kísértetiesen hasonlít a marihuána hatóanyagához, csakhogy az a természetben létezik, ezt pedig szintetikusan állítják elő. Ma már a vegyületek nem úgy készülnek, hogy kémcsövekben öntögetnek össze „valamit”, hanem számítógépen megtervezik a molekulát. Ismerjük a fogadóhelyet, és tudni kell, hogy ahhoz milyen kulcs való – taglalta a szakember, aki szerint ez nem szól másról, mint egy engedély nélkül végzett emberkísérletről. Amíg ugyanis egy szerből gyógyszer lesz, nagyon sok engedélyezési eljáráson kell keresztülmennie.

Felhívta rá a figyelmet, hogy a dizájnerdrogokat árusító internetes portálokon várják a felhasználók véleményét a szerekről, „oda kell írni, hogy miről szól”. "Kap egy csávó egy fehér port, a díler sem tudja, mi van benne, a felhasználó még kevésbé tudja, mi van benne, s ettől a pillanattól kezdve a mai dizájnerszer-használat nem más, mint orosz rulett" – jelentette ki a toxikológus.

Ez a szer, amit sikerült lokalizálnunk, Kínából érkezik fehér por formájában. Tulajdonképp acetonnal, körömlakklemosóval hígítják a fehér, kristályos port. Pemetefűt vagy orvosi zsályát tesznek bele, kiszárítják, s ebből cigarettát készítenek – magyarázta az ORFK szóvivője.