MSZP: Hogyan játszhat össze Kövér László és a Fidesz a Jobbikkal?

Az MSZP nem érti, hogyan játszhat össze Kövér László fideszes házelnök, az ő pártja és a Jobbik az európai uniós zászló kitűzésének ügyében - mondta Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselőjelöltje Budapesten.

A Hiller István parlamenti alelnök dolgozószobájában tartott sajtótájékoztatón a politikus emlékeztetett rá, hogy Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik volt országgyűlési képviselője azzal a mondattal dobta ki az EU-s zászlót az Országház ablakán, hogy felszólítja a kormányt, vegye le a többi magyar közintézményről is.

Ujhelyi István szerint Kövér László és a Fidesz "szándékosan elfelejtette visszahozni" a zászlót a parlamenti ülésterembe.
Azt kérik a Háztól - folytatta -, hogy ne engedjen a radikális magyar jobboldal nyomásának, ne hagyja magát a Fidesz szélsőjobbra sodródni, hanem rakja vissza a Parlamentre és hozza vissza az ülésterembe az uniós zászlót. Ujhelyi István azt mondta, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában és Berlinben is ott van a nemzeti zászlók mellett az EU zászlaja is.

Hiller István elmondta, az irodájában jól megférnek, egymást kiegészítik a lobogók. Megfogalmazása szerint mi büszke magyarok és büszke európaiak vagyunk, akik tiszteljük a nemzeti lobogónkat és tiszteljük az unió lobogóját is.

Kérdésre válaszolva Hiller István azt mondta, azokkal a zászlókkal - a nemzeti lobogóval és a székely zászlóval -, amelyek most kint vannak az épületen, nincsen baja, azzal, hogy onnan hiányzik egy, azzal van baja. Arra a kérdésre, kezdeményeznek-e törvénymódosítást, hogy ki kelljen tűzni az uniós zászlót a Parlamentre, az alelnök közölte, ezt fel fogja vetni a frakcióban.

Hiller István sajátos átadás-átvételnek nevezve az eseményt beszélt arról is, hogy az alelnöki stílus tekintetében "hagyományteremtő elődjének" tartja Ujhelyi István volt parlamenti alelnököt. A két politikus a sajtótájékoztató végén ideiglenesen kitűzte a két zászlót a Kossuth térre néző szoba ablakába.

Az EU-s zászló kérdését május 13-án vetette fel az Index és a Magyar Narancs, mivel az nincs kitűzve az Országházra. A parlament alakuló ülésén és Orbán Viktor miniszterelnöki eskütételén sem lehetett látni az ülésteremben a lobogót.

Az Országgyűlés sajtóirodája megkeresésükre azt válaszolta, az EU legtöbb tagállamában a kormányzati épületeken kitűzik az EU-zászlót, a nemzeti parlamenteken viszont nem, Magyarországon a törvény nem teszi kötelezővé. A székely zászlóról azt írta a sajtóiroda a lapoknak, hogy a nemzeti szolidaritás jeleként a Kárpát-medencei Képviselők Fórumának plenáris ülése alkalmából 2013. február 15-én, Kövér László házelnök kezdeményezésére tűzték ki. A nemzeti szolidaritás jegyében a székely zászló mindaddig lobogni fog a homlokzaton, amíg Romániában jogellenesen és az európai szellemiséggel ellentétes módon tiltják és büntetik a székely zászló használatát - tájékoztatott a sajtóiroda.

A volt jobbikos Gaudi-Nagy Tamás és a független Lenhardt Balázs február 13-án a földtörvény elleni tiltakozásul eltávolított az ülésteremből, majd kidobott a parlamenti folyosó ablakán két európai uniós zászlót, azok rövidesen visszakerültek a helyükre.