A pápa Gniezno érsekévé és lengyel prímássá nevezte ki Wojciech Polakot

Wojciech Polakot, a lengyel püspöki kar eddigi főtitkárát nevezte ki gnieznói érsekké és egyben Lengyelország prímásává Ferenc pápa - jelentették be szombaton a Vatikánban és Varsóban.

A lengyel egyház feje, a lengyel prímás a hagyományoknak megfelelően mindig a gnieznói érsek. Polak ez utóbbi tisztséget Józef Kowalczyktól veszi át, aki betöltötte hetvenötödik életévét, és nyugalomba vonul.

A 49 esztendős Wojciech Polak így Európa legfiatalabb prímásának számít, ünnepélyes beiktatása június 7-én lesz a gnieznói katedrálisban. A leköszönő Kowalczyk érsek szombaton a sajtónak örömét fejezte ki utódja személyével kapcsolatban, megállapítva, hogy szerinte Polak érsek nyitott lesz a párbeszéd minden formája iránt, ugyanakkor kompromisszumok nélkül fogja védelmezni a keresztény értékeket.

Gniezno (németül Gnesen, régi magyar neve Gnézna) lengyel város Nagy-Lengyelország vajdaságban, a gnieznói járásban, a gnieznói tóvidéken fekszik. A vajdaság hatodik legnagyobb városa, a gnieznói érsek székhelye.