Megkezdte munkáját a drogszakmai civil ombudsman

A közjogi státussal nem rendelkező megbízott nem közvetlenül az állampolgárok, hanem a drogszakmai szervezetek és intézmények érdekeit fogja képviselni - közölte a civil ombudsmani intézmény egyik létrehozójaként a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége (Madászsz).

Négy nagy drogszakmai ernyőszervezet Bitskey Hajnal ügyvédet választotta drogszakmai civil ombudsmannak. A közlés szerint a drogszakmai civil ombudsman csütörtökön mutatkozott be a fővárosban, az eseményen a négy ernyőszervezet - a Madászsz mellett a Magyar Addiktológiai Társaság, a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége és az Ártalomcsökkentők Szakmai Egyesülete - bejelentette, hogy megalakul a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület is.

A két új intézmény a Drogosultság - Egy kirekesztett társadalmi csoport kirekesztett segítőinek érdekképviselete című projekt keretében, a Norvég Civil Alap támogatásával jön létre.

A tájékoztatás szerint az itthon ismeretlen civil ombudsmani intézmény nem közvetlenül az állampolgárok, hanem a drogszakmai szervezetek és intézmények érdekeit hivatott képviselni, az eddiginél jóval határozottabban, jogi eszközökkel és a rendszerszintű problémák feltárásával. A közjogi státussal nem rendelkező civil megbízottnak a szakma adja a legitimitást, amely minden szakmai tudását felkínálja a hatékony képviselethez.

Mint ahogy a közleményben olvasható, a hét éve ügyvédként dolgozó, kábítószeres büntetőügyekben is többször eljárt és civil tapasztalatokkal is rendelkező Bitskey Hajnal az eseményen elmondta: nem közvetlenül az érintettek panaszaival foglalkozik majd, hanem a legtipikusabb problémákat keresi, a drogszakmai civil szervezeteket érő jogsértéseket vizsgálja, jelentéseket készít róluk, és a drogszakmai szervezetek panaszait képviseli az állam előtt.

A civil ombudsman - akinek megbízása egyelőre másfél évre szól - a magyar jogrend kínálta minden lehetséges utat és eljárást igénybe vesz, így az alapvető jogok biztosához fordul, peres és peren kívüli eljárásokat indít. Minden esetben szigorúan jogi szakmai és egy belső protokoll szerint fogja eldönteni, hogy egy-egy jelzett ügyben vizsgálatot indít-e - áll a tájékoztatóban.

A drogszakmai ombudsman munkájához a szintén most megalakult Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület nyújt majd szakmai hátteret. A testületet a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság mintájára hoztak létre, miután a kormányzat 2013-ban kizárta a civil delegáltakat a kábítószerügy területén a kormány legmagasabb szintű tanácsadói testületéből - írták.

Az érdekvédelmi célok és tervek részletei és a panaszbenyújtás módjáról szóló legfontosabb információk megtalálhatók a www.madaszsz.hu oldalon a drogszakmai civil ombudsman címszó alatt.