Határon átnyúló túraútvonalat nyitnak meg Ipolyvecén

A magyar-szlovák határon átnyúló túraútvonalat nyitnak meg szombaton a Nógrád megyei Ipolyvecén; a programhoz kapcsolódóan ingyenes családi napot szervez a Duna-Ipoly Nemzetipark-igazgatóság.

Az ipolyvecei körgátnál tartott rendezvényen lesz madármegfigyelés, madárgyűrűzés, szerveznek kézműves foglalkozásokat és lovaskocsizást, megrendezik a védjegyes és helyi termékek vásárát, emellett természetvédelmi kiadványokkal és játékokkal várják az érdeklődőket, a programot néptánc- és citeraelőadások színesítik - tájékoztatta az igazgatóság az MTI-t csütörtökön, kiemelve, hogy az Ipolyhíd elnevezésű, határon átnyúló túraútvonalat délután adják át.

A közlemény felidézi, hogy a Duna-Ipoly Nemzetipark-igazgatóság és szlovákiai partnere, az Ipel'ská Únia (Ipoly Unió) Egyesület évek óta végzi az Ipoly-völgy élőhelyeinek helyreállítását, kutatását és bemutatását. Az elmúlt években tanösvényeket, madármegfigyelő tornyokat és látogatóközpontot építettek ki a határ két oldalán, ezeket a pontokat köti össze az Ipolyhíd.

A dejtári templomtól az Ipoly egyik holtágáig vezet a Páskom-legelő tanösvény, a tanösvényen lévő toronyból az Ipoly-völgy legnagyobb nádasának madárvilágában gyönyörködhetnek a látogatók. Az út az ipolyvecei toronyhoz visz tovább, ahol az időszakos tavon az őszi és tavaszi vonuló madárfajok figyelhetők meg. Az Apródok útja tanösvény Drégelypalánk központjából vezet Drégely várához.

Szlovákia területén húzódik az Ipoly menti tanösvény, amely Ipolyság főterétől Ipolyhídvégig vezet, az Ipoly utolsó szabályozatlan szakasza mentén. A Tesmag-ipolyhídvégi Somos tanösvény a Jégmadár Központból vezet a Veréb-hegyi kilátóhoz és a Somos-tetőre, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az Ipoly-völgyre.

A tesmagi Jégmadár Központ új látogatóközpontjában természetismereti programokkal várják a látogatókat. A hamarosan elkészülő szálláshelyek táborozásra is lehetőséget nyújtanak majd.

Az Ipolyhíd túraútvonal elkészítését a Délkelet-Európai Transznacionális Együttműködési Program 2007-2013 támogatásával megvalósuló BioREGIO Carpathians projekt támogatta.