Csalás: vádemelési javaslat egy fogyasztói csoport vezetői ellen

Csaknem 1700 sértett több száz millió forintot fizetett annak a 18 elkövetőnek, aki azt a látszatot keltette, hogy kedvezményes törlesztésű hitelt nyújt nekik.

A XIV. kerületi rendőrkapitányság befejezte a nyomozást, és az ügyet csalás és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt vádemelési javaslattal megküldte az illetékes ügyészségnek - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán a rendőrség honlapján.

A közleményben azt írták: a nyomozás megállapításai szerint B. Csaba 45 éves dunavarsányi lakos és 17 társa 2011 és 2013 között az általuk alapított gazdasági társaságok és azok jogutód cégei nevében fogyasztói csoportot működtettek. Az országos, nagy példányszámú napilapokban megjelentetett hirdetésekkel toborzott, később a társasággal szerződést kötő sértettek előtt azt a látszatot keltették, hogy kedvezményes törlesztésű hitelt nyújtanak nekik.

A hirdetésre jelentkezők üzletkötőkkel léptek kapcsolatba, a megbízási szerződéseket az ő közreműködésükkel kötötték. Az ügyfeleknek a szerződés megkötésekor úgynevezett egyszeri kockázatkezelési díjat, majd minden hónapban a törlesztő részleteket kellett befizetniük. Kiemelték: a sértettek az átlagosnál jóval kiszolgáltatottabb helyzetben lévő, a hitelintézetek banki szolgáltatásaiból kirekesztett fogyasztók, elsősorban alacsony jövedelműek, nyugdíjasok vagy úgynevezett BAR-listások (a bankok által megbízhatatlannak ítélt adósok) voltak. A gyanúsítottak által működtetett cégek számláira a csaknem 1700 sértett több száz millió forintot fizetett be.

Egy fogyasztói csoport tagjai tulajdonképpen kölcsönt nyújtanak egymásnak azáltal, hogy az általuk megvásárolni szándékozott árucikk árát részletekben befizetik, majd az összegyűlt pénzből sorsolással döntik el, melyik tagnak vásárolják meg a terméket. Január elsejétől Magyarországon tilos új fogyasztói csoportot létrehozni.