Berényi: Egyre kevesebb lehetőséghez jutnak a kisebbségek

A Most-Híd szlovák magyar vegyes párt szerint a kisebbségek ügyében szándékos tétlenség jellemzi a pozsonyi kabinet félidei teljesítményét.

Csöndes és kevésbé látványos jogfosztásnak nevezte a kisebbségi jogok szempontjából a Fico-kormány elmúlt két évét a Magyar Közösség Pártjának elnöke. Berényi József úgy véli, ugyan nincsenek durva magyarellenes támadások, mint korábban, de a kisebbségek egyre kevesebb lehetőséghez jutnak.

A Most-Híd szlovák magyar vegyes párt szerint a kisebbségek ügyében szándékos tétlenség jellemzi a pozsonyi kabinet félidei teljesítményét.

Tavaly decemberben a pozsonyi parlament előtt tüntettek a felvidéki magyarok a kis iskolák megtartásáért. A kormány ésszerűsítésre és költségcsökkentésre hivatkozott, ám azóta sem közöltek adatokat arról, hogy mennyit terveznek ezzel megtakarítani. Az MKP elnöke szerint az elképzelés sérti a kisebbségi jogokat, mert minden harmadik magyar intézményt bezárás fenyeget. „Nemzetiségi szempontból a kisiskolák kérdése más fényben tűnik fel, és sokkal fontosabb identitásmegőrző elem, mint a többségi oktatási rendszeren, az államnyelven történő oktatási rendszeren belül. Ezért az ilyen jellegű változások igenis sértik a kisebbségi status quo-t” – mondta Berényi József, az MKP elnöke.

Berényi József hozzátette: a magyar közösség fogy a Felvidéken, ez pedig kényelmes a pozsonyi kormánynak. Ezért a szlovák kormányzati szempontból logikus döntések a magyarok szempontjából elfogadhatatlanok.

A Most-Híd szlovák magyar vegyes párt alelnöke szerint a Fico-kabinet nem érti, és nem is akarja sem megérteni, sem megoldani Szlovákia közel 20 százalékának problémáit. „A kormány ez alatt a két év alatt, ami a kisebbségi politikát illeti, a tudatos tétlenség pozícióját vette fel. Nem ígért semmit, nem is csinál semmit, hogy előbbre lépjünk, és amit csinál, azt úgy érezzük, hogy inkább visszalépés” – közölte Solymos László, a Most-Híd alelnöke.

Solymos László szerint az elmúlt években kevesebb pénz jutott a kisebbségi kultúrára, nincs előrelépés sem a szlovák nyelv tanítása, sem a kétnyelvű vasúti táblák ügyében sem. Pedig véleménye szerint ezeket a kisebbségi nyelvtörvény egyértelműen szabályozza.