Orbán: Németország kiemelt stratégiai szövetségese Magyarországnak

Magyarország kiemelt stratégiai szövetségesének nevezte Németországot Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Berlinben, az Angela Merkel német kancellárral tartandó megbeszélést megelőző sajtónyilatkozatában, a kancellári hivatalban. Angela Merkel arról beszélt, hogy a magyarok nagy bizalmat szavaztak Orbán Viktornak, ehhez azonban felelősség is társul.

A magyar kormány szándéka a következő években az, hogy erősítse és mélyítse az egyébként kiváló német-magyar kapcsolatokat - jelentette ki Orbán Viktor Angela Merkel társaságában, megköszönve neki azt a támogatást, amelyet az elmúlt négy évben Magyarország kapott Németországtól.

Emlékeztetett, 2010 óta mintegy hatmilliárd eurónyi német befektetés érkezett Magyarországra, és a német gazdasági jelenlét az országban, illetve Közép-Európában hozzájárul ahhoz, hogy a térség legyen a gazdasági növekedés motorja az Európai Unióban a következő években.

Az egy hónappal ezelőtti magyarországi parlamenti választásról a miniszterelnök azt mondta: "a győzelem jó dolog, a nagy győzelem nagyon jó dolog, tele vagyunk tervekkel, elképzelésekkel, úgy érezzük, sok erőnk van ahhoz, hogy Magyarországot továbbvigyük azon az úton, amely az elmúlt négy évben sikeresnek bizonyult". Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy az idén márciusban az ipari termelés 10,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. "Jó okunk van tehát arra, hogy optimistán vegyünk részt ezen a mai tanácskozáson" - jegyezte meg.

Orbán Viktor jelezte továbbá, hogy a megbeszélésen tárgyalni fognak az orosz-ukrán helyzetről, amellyel kapcsolatban elöljáróban annyit mondott: "támogatjuk Németország erőfeszítéseit". Különösen nagyra értékeli Angela Merkel kancellár személyes erőfeszítéseit annak érdekében, hogy tárgyalásos megoldás szülessen ebben a nehéz helyzetben - tette hozzá, megjegyezve, hogy Magyarország támogatja azt a német kísérletet is, hogy az EU-nak legyen egységes álláspontja.

"Ugyanakkor nem akarjuk elfedni azt a tényt, hogy egy nehéz és hosszú távú kihívással állunk szemben. Ha a katonai konfliktusokon túlvagyunk, még mindig ott lesz a kérdés (...), hogyan lesz Ukrajnából demokratikus, stabil és gazdasági értelemben sikeres ország" - mondta a miniszterelnök, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy Ukrajnában mintegy 200 ezer magyar él, "az ő védelmük, biztonságuk kiemelten fontos" Magyarországnak.

Angela Merkel sajtónyilatkozatában hangsúlyozta: a németek soha nem felejtik el a magyaroknak, hogy az 1989-es határnyitással nagyban hozzájárultak a német újraegyesítéshez.

A két ország között az utóbbi 25 évben szoros gazdasági kapcsolatok is kialakultak, amelyeket mindkét fél tovább akar fejleszteni. A német vállalkozások számára "nagyon fontosak a jogi keretfeltételek, de számos jó példa mutatja" a német-magyar gazdasági együttműködés eredményességét - mondta a kancellár.

A találkozó tervezett témáiról szólva kiemelte az ukrajnai válságot, hangsúlyozva, hogy a május 25-ei elnökválasztás "létfontosságú". A válságot diplomáciai eszközökkel kell megoldani, a szankciók bevezetése pedig nem lehet "öncél", de az Európai Unió nem is riad vissza a büntetőintézkedésektől - mondta a kancellár.

A megbeszélésen szó lesz uniós kérdésekről is, köztük az energiaunió létrehozásáról szóló lengyel javaslatról, valamint a következő uniós csúcs fő témájáról, az klímaváltozás elleni védekezésről - ismertette Angela Merkel.

Az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban hozzátette, hogy nem minden európai problémát az EU-nak kell megoldania, hiszen sok ügyet "otthon is el lehet intézni". Ugyanakkor azokat az ügyeket, amelyekben Brüsszel hatékonyabban tud fellépni, az EU-ra kell bízni. Mindkét ország ezért áll ki - emelte ki a német kancellár.

Orbán Viktor ezt megelőzően Norbert Lammerttel, a Bundestag, a német törvényhozás alsóháza elnökével tárgyalt Berlinben.